A hosts fájl és a WordPress

[Ezt a cikket 3 perc elolvasni.]

Egy kevesek által ismert, de nagyon hasznos trükköt szeretnék most bemutatni, amit napi szinten használok munkáim során.

Tételezzük fel, hogy egy másik szerverre (vagy éppen másik domain alá) költöztetnénk a weboldalunkat, viszont csak akkor derül ki, hogy minden simán ment-e, ha az éles domaint az új szerverre irányítjuk. Ez nem praktikus, hiszen mi még a látogatók beengedése előtt szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a költöztetés vagy éppen a domain csere sikeres volt-e. Mondanom sem kell, hogy mennyire kellemetlen, ha hibaüzenetek és egy szétesett oldal fogadja a látogatókat, mi pedig kapkodhatunk, hogy minél előbb kijavítsuk a gondokat.

Egy másik gyakran előforduló eset, hogy elindítottuk a domain regisztrációs folyamatot, de még nem él az új domainünk, így nem tudunk vele dolgozni. Vagy mégis?

Minden Windowsban (természetesen OSX-ben és Linuxban is) megtalálható az úgynevezett “hosts” fájl, aminek a segítségével a fenti helyzetekre kaphatunk gyors és egyszerű megoldást.

A kedvenc szerkesztőnkben nyissuk meg a “Windows\System32\drivers\etc\hosts” fájlt és legalul adjuk hozzá az IP címet/domaint a következőképpen:

12.12.12.12 oldalad.hu
12.12.12.12 www.oldalad.hu

Az IP cím azon szerver IP címe, ahova költöztettük az oldalt, a domain pedig értelemszerűen a költöztetett weboldalad címe (vagy a kicserélt domain). A módosítás elvégzése után mentsünk (rendszergazdai jogosultság szükséges hozzá). Ezután ha a böngészőnkben újratöltjük az “oldalad.hu” domaint, akkor számunkra már az új szerverről fog betöltődni, tehát mindent jó alaposan le tudunk tesztelni még a látogatók érkezése előtt.

Mi is történik ilyen esetben? A hosts fájl szerkesztésével a helyi gépünkön kikerültük az általános DNS lekérést, tehát a weboldalunk megnyitásakor nem a domain DNS rekordjaiban szereplő “A” rekordot (szerver IP címét) kapjuk vissza, hanem a hosts fájlban található IP címről kerül betöltésre az oldal. Természetesen ez nem globális változtatás, csak azon a gépen történik meg, ahol szerkesztettük a hosts fájlt, így ilyenkor a látogatók számára továbbra is a régi helyről (szerverről) töltődik be az oldalunk.

Ha mindent rendben találtunk, akkor nincs más hátra, mint DNS szinten is megváltoztatni az “A” rekordot (vagy a névszervereket) és így hivatalosan is átirányításra kerül a domain.

Ugyanígy használható a hosts fájl, ha a még nem bejegyzett domainünket akarjuk használatba venni a fejlesztés idejére. Csak adjuk hozzá a szerverünk IP címét és a domaint, a többi pedig már magától értetődik.

Amennyiben 127.0.0.1-et adunk meg IP címként a domain mellé, akkor pedig letiltásra kerül az oldal, tehát a hosts fájl használható még helyi alapszintű böngészési korlátozásra is.

Ha tetszik, mutasd meg másoknak is: