Népszerű komment rendszerek összehasonlítása

[Ezt a cikket 8 perc elolvasni.]

A WordPress nagyszerű platform blogok valamint közösségi oldalak számára is, ilyen esetekben pedig alapfeltétel, hogy látogatóink hozzá tudjanak szólni a bejegyzéseinkhez, híreinkhez. Köztudott, hogy a WordPress rendelkezik beépített komment rendszerrel, azonban néhány hét használat után mindenki számára nyilvánvalóvá válnak a hiányosságai. Ilyenkor merülhet fel a kérdés, hogy van-e értelme leváltani a beépített rendszert, és ha igen, akkor milyen alternatívák is léteznek a pótlására. Ebben a cikkben erre keresem a választ.

A beépített hozzászólások használatának előnyei és hátrányai

Az egyik legnagyobb előnye a beépített rendszernek, hogy könnyen kezelhető, nincs szükség bonyolult beállításokra és telepítésekre, kéznél van, engedélyezés után pedig automatikusan teszi a dolgát. Bekapcsolása után a bejegyzéseink alján megjelenik a hozzászólás doboz, ezt pedig ma már minden látogató rutinosan kezeli. A beküldött hozzászólásokat könnyen adminisztrálhatjuk a vezérlőpulton keresztül és megszabhatjuk azt is, hogy szükség legyen-e a hozzászóláshoz regisztrációra/belépésre avagy sem. Ha szeretnénk, akkor arra is van lehetőségünk, hogy minden hozzászólást egyénileg ellenőrizzünk kikerülés előtt, természetesen ez csak addig opció, amíg nem kell naponta több száz kommenten átrágni magunkat. A beépített rendszer pozitívumai közé tartozik az is, hogy gyors, nem használ plusz erőforrásokat és nem növeli az oldal betöltési idejét sem.

 

wordpress_alap_komment

Hátrányok is akadnak sajnos, az egyik legnagyobb, hogy alapértelmezetten nem rendelkezik semmiféle spam szűréssel, ezért amint megjelenik oldalunk a keresőkben, úgy rendszerint elkezdenek özönleni a spam kommentek (és esetlegesen regisztrációk) is. Ez elég frusztráló és idegőrlő tud lenni, szerencsére ott az Akismet, ami ezen próbál segíteni (ráadásul egész hatékonyan). Hátrány még, hogy elég szerények a moderációs lehetőségeink, ráadásul a hozzászólások az adatbázisban tárolódnak, ezért a mi erőforrásainkat emésztik fel. Ez főleg osztott tárhelyeken jelenthet gondot és lassulást, legfőképp akkor, ha több ezer beküldött kommenttel rendelkezünk már.

A Facebook komment rendszer használata

Ajánlott bővítmények: Facebook Comments, SEO Facebook Comments

A második leggyakoribb a Facebook hozzászólások használata. Előnye, hogy tehermentesíti a szerverünket, hiszen minden a Facebook rendszerén keresztül zajlik, ráadásul ma már szinte mindenki tagja a közösségi oldalnak, így nincs szükség unalmas regisztrációra és sokszor még belépésre sem mert a legtöbben folyamatosan online vannak. Ezen rendszer segítségével könnyedén posztolhatunk saját profilunk, vagy akár az általunk kezelt oldal nevében is, a felület pedig a jól ismert külsővel rendelkezik, ahol automatikusan megjelennek a hozzászólok profilképei és adatai is. A felhasználó dönthet arról, hogy a beküldött kommentje megjelenjen-e a Facebook profilján is, ez pedig kedvez az oldalunknak is, hiszen így még több emberhez eljuthat a bejegyzésünk.

facebook_comment

A rendszer egyik legnagyobb hátránya a nehézkes beállításán túl pont az, ami az előnye is, azaz az oldalunktól való függetlenség. Sajnos a hozzászólások felett nem sok kontrollal rendelkezünk és mivel alapértelmezetten nem tárolódnak az adatbázisunkban, ezért sokkal nehezebb a kommentekkel kapcsolatos funkciók használata is (például legnépszerűbb/legutóbbi hozzászólások widget elhelyezése). Nem kérhetünk e-mailes értesítést új hozzászólás érkezésekor és egyes felhasználókat az is elriaszthatja, hogy a valódi Facebook profiljukat kell használniuk (főleg érzékenyebb vagy megosztóbb témák esetén). Léteznek ugyan olyan bővítmények, amelyekkel szinkronizálhatjuk a Facebook kommenteket az oldalunk adatbázisával, ez azonban elég körülményes tud lenni. Nagy érvágás még, hogy nem törölhetünk kommenteket és képet sem illeszthetünk be a hozzászólásunkba. Ezen rendszer használata mellett sajnos nincs lehetőség regisztráció nélkül (vendégként) kommentelni sem.

Disqus, a jolly joker

Bővítmény linkje: Disqus Comment System

A WPSzaki is a Disqus mellett döntött, talán nem is véletlenül. A bővítmény ingyenes, sokoldalú és könnyen kezelhető, ráadásul tud magyarul is. Regisztrálhatunk/beléphetünk Facebook, Twitter, Google vagy Disqus fiókkal is, ha pedig engedélyezett, akkor vendégként is posztolhatunk. Szerencsére itt már lehetőség van képek beillesztésére is. Minden hozzászólást megoszthatunk és szavazhatunk is rájuk, a listát pedig több szempontból is rendezhetjük (legjobb, legújabb, legrégebbi). Vannak e-mailes értesítések és e-mailen keresztüli válaszra is van lehetőség. Az adminisztrációs oldal sem panaszkodhat, igazán komplex moderációs lehetőségeket ad a kezünkbe a Disqus. Érdemes tenni egy próbát és benézni a vezérlőpultba.

disqus_comment

A választást megkönnyítendő, összefoglalom gondolatjelesen a Facebook és Disqus előnyeit/hátrányait.

Miért válaszd a Facebook komment rendszert?

– Facebook fiókkal bárkinek elérhető
– Reszponzív, minden eszközön és felbontáson megfelelően néz ki
– Válaszolhatsz a kommentekre, lájkolhatod is őket
– Követhető hozzászólásrendszer (válasz hierarchia)
– A hozzászólások jelentésének lehetősége
– A hozzászólások rendezésének lehetősége (dátum szerint vagy top kommentek mutatása felül)
– Profilra is posztolt kommentek esetén több emberhez juthat el a bejegyzésed
– Feketelisták létrehozásának lehetősége (tiltott kifejezések megadása)
– Moderátorok hozzáadása/eltávolítása
– Magyar nyelven is tud
– Testreszabható (szín, méret, megjelenő kommentek száma, stb.)

A Facebook komment rendszer hiányosságai

– Kezdők számára nehéz lehet a beállítása (alkalmazás létrehozása Facebookon)
– A kommentelők e-mail címe nem jut el hozzád
– Nem tudsz képeket csatolni a hozzászólás mellé
– Nincs lehetőség regisztráció nélküli (vendég) hozzászólásra
– Nem importálhatod a korábbi (más rendszerből származó) kommentjeidet
– Nincs statisztikai kimutatás
– Alapértelmezetten nem szinkronizálódnak a hozzászólások a WordPress adatbázissal
– Nem tudsz hozzászólásokat törölni Facebookról
– Facebook fiók nélkül nem lehetséges hozzászólni

A Disqus előnyei

– Szinte bármilyen fiókkal beléphetsz (Facebook, Google, Twitter, Disqus)
– Vendégként is hozzászólhatsz, ha engedélyezve van
– Reszponzív, minden eszközön és felbontáson jól néz ki
– Képek csatolásának lehetősége a hozzászólásokhoz (2MB-nál kisebb méret engedélyezett)
– Kommentek megosztásának lehetősége (Twitter, Facebook)
– Kommentek rendezésének lehetősége (Legjobb, legújabb, legrégebbi)
– Ajánlás/feliratkozás lehetősége
– Hozzászólások fel/leszavazása
– E-mailes értesítések és válaszok lehetősége
– Feketelisták létrehozásának lehetősége
– Korábbi hozzászólások importálásának lehetősége
– Komplex moderációs/spam szűrési opciók
– Közösségi szabályok létrehozásának lehetősége
– Kimutatások, statisztikák
– Kommentek költöztetésének lehetősége (domain vagy URL változás esetén)
– Testreszabhatóság (kinézet, megjelenés)

Remélem a fenti kis összehasonlítás a segítségedre volt abban, hogy kiválaszd az oldaladhoz leginkább illő hozzászólás rendszert, azonban ha még mindig lennének kérdéseid, akkor nyugodtan írj egy új kommentet ehhez a cikkhez, ezzel egy időben pedig letesztelheted a Disqus-t is.

Ha tetszik, mutasd meg másoknak is: