WordPress 4.5 – Nehézkes indulás

[Ezt a cikket 4 perc elolvasni.]

Tegnap megjelent a WordPress 4.5-ös verziója, azonban az újdonságok mellett bosszantó kompatibilitási problémákat is hozott jó néhány esetben. Szerencsére ezek többségére már van megoldás, amire pedig még nincs, ahhoz szinte biztos, hogy már készül a javítás. Először sorra veszem a főbb újdonságokat, majd kicsit részletesebben is írok a frissítés után tapasztalt problémákról.

Tegnap óta már az adminisztrációs felület is értesít minket az új verzió megjelenéséről, szerencsére a frissítés továbbra is csak egy kattintás, azonban a váratlan problémák elkerülése végett mindenképpen készítsünk biztonsági mentést az oldalunkról a folyamat elkezdése előtt. Probléma esetén természetesen visszaállhatunk a régebbi, 4.4.2-es verzióra, de sosem lehetünk elég óvatosak.

A 4.5-ös kiadás főként a szerkesztési funkciók terén hozott újításokat, ezek közül az első az új hivatkozás hozzáadása felület.

hivatkozas-hozzaadasa

Segítségével még könnyebben és gyorsabban adhatunk hozzá új hivatkozásokat a bejegyzés/oldal tartalmához, ehhez immáron el sem kell hagynunk a szerkesztési felületet.

Érkezett két új tartalomformázási gyors kombináció is.

 

Ahogy a fenti kis demóban is látszik a három kötőjel (—) beírása ezentúl automatikusan egy vízszintes vonalat generál, a kívánt tartalmat pedig kódrészletként jeleníthetjük meg, ha két ‘ jel közé tesszük. Például: ‘ez itt egy HTML kód’.

Immáron tesztelhetjük azt is, hogy a weboldalunk hogyan mutat egyes eszközökön, ehhez a “Megjelenés/Testreszabás” szekcióban kell kiválasztani a kívánt felbontást és nézetet (mobil/tablet/desktop).

Ha a sablon támogatja, akkor könnyedén adhatunk hozzá egyéni logót a fejléchez, a WordPress által létrehozott egyéni képméretek pedig kisebb méretben jönnek létre, ezáltal pedig elvileg akár 50%-al gyorsabban töltődnek be. Frissültek még a JavaScript könyvtárak (jQuery és társai), ez okozza jelen esetben a legtöbb kompatibilitási problémát egyes sablonok és bővítmények esetében.

Azon felhasználók bosszankodnak most igazán, akik olyan prémium sablont használnak, amelynek része a méltán népszerű Visual Composer bővítmény. Ilyen esetben a sablon megvásárlásakor érkezik egy csomagolt (általában régebbi) verzió is az imént említett pluginből, ez pedig sajnos nem kompatibilis a WordPress 4.5-ös verziójával. A hibajelenség mindössze annyi, hogy a frissítés után a Visual Composer megszűnik működni, nem jelenik meg a jól ismert szerkesztő felület, tehát lehetetlenné válik az oldalak struktúrájának módosítása. Szerencsére a legtöbb fejlesztő azonnal reagált és a 4.5 megjelenése után kiadott egy új verziót, így ilyenkor nincs más teendő, mint letölteni és telepíteni a frissítést. Probléma csak akkor van, ha a sablonunkat magára hagyták és nincs aktív támogatása. Ilyen esetben a kezünkbe kell venni a dolgot és manuálisan kell frissíteni a Visual Composer plugint. A 4.11.2-es verzió már 4.5 kompatibilis, tehát ezt kell keresnünk és telepítenünk.

A személyes tapasztalatom az, hogy a fenti problémán kívül egyéb JavaScript eredetű problémákat is generál az új verzió. Néhány ingyenes sablonban megszűnt működni a slider és egyéb érdekes anomáliákat is tapasztaltam a frissítések után. Minden esetben látni is a fejlesztői konzolban a JavaScript eredetű problémákat.

A fejlesztők szerencsére már dolgoznak a gondok elhárításán, ha viszont olyan régi sablont/bővítményt használunk, amelynek már nincs támogatása, akkor nem marad más, mint ezek leváltása. Ideig-óráig nem probléma, ha visszaváltunk 4.4.2-re, de a biztonsági kockázatok miatt hosszútávon nem érdemes leragadni egy régi verziónál.

Ha tetszik, mutasd meg másoknak is: