Frissítések kikapcsolásának módjai (plugin, sablon, WordPress)

[Ezt a cikket 3 perc elolvasni.]

Olykor szükség lehet rá, hogy egyes esetekben kikapcsoljuk néhány bővítmény vagy sablon frissítéseit, de ugyanez igaz lehet magára a WordPress-re is. Itt rögtön fontos is megjegyezni, hogy ez sosem ajánlott lépés, mert a frissítések az új funkciókon túl biztonsági javításokat is tartalmaznak, ezeken felül biztosítják a kompatibilitást az új WordPress verziókkal is. Tehát ha kikapcsoljuk egy bővítmény vagy sablon frissítéseinek telepítését/keresését, akkor weboldalunk sebezhetővé válhat, de akár össze is omolhat ha frissül az alaprendszer és erre nincs felkészítve a régi verziós sablon vagy plugin.

Mindezektől eltekintve létezhet olyan helyzet, amikor szükséges lehet a frissítések kikapcsolása, ennek a módjait mutatom most be.

Az első és legegyszerűbb lehetőség a kikapcsolni kívánt sablon vagy bővítmény kézi szerkesztése és a verziószámának megváltoztatása. Ebben az esetben nincs szükség semmilyen kódrészlet beillesztésére vagy extra bővítmény telepítésére, a dolgunk csak annyi, hogy a jelenlegi verziószámot egy irreálisan magas számra állítjuk. Tehát ha egy sablon verziószáma 1.2, akkor írjuk ezt át például 100.2-re, így amikor a WordPress frissítéseket keres azt fogja érzékelni, hogy a mi oldalunk naprakész, mivel hiába érhető már el az 1.3, 1.4 vagy akár a 2.4-es verzió a sablonból, a mi verziónk mindig magasabb lesz ezeknél, ezért frissítések sem fognak megjelenni hozzá. Ugyanez igaz a bővítményekre is.

Egy plugin verziószámának átírásához navigáljunk a “/wp-content/themes/pluginneve” mappába és ott nyissuk meg szerkesztésre a “pluginneve.php”-t. Contact Form 7 esetében ezt találjuk a fájl elején:

<?php
/*
Plugin Name: Contact Form 7
Plugin URI: https://contactform7.com/
Description: Just another contact form plugin. Simple but flexible.
Author: Takayuki Miyoshi
Author URI: https://ideasilo.wordpress.com/
Text Domain: contact-form-7
Domain Path: /languages/
Version: 4.8
*/

Mint látható itt az utolsó sorban található a verziószám, ezt kell módosítanunk, majd újra feltölteni a fájlt.

A sablonok esetében mindig a “style.css” fájl elején találjuk a verziószámot, így csak ezt a fájlt kell szerkeszteni.

Ha ennél a módszernél komplexebb megoldásra lenne szükségünk, akkor az “Easy Updates Manager” plugint telepítsük. Segítségével egyszerre tudjuk kikapcsolni az összes frissítést (alaprendszer, bővítmények, sablonok, fordítások), de lehetőség van kikapcsolni csak a WordPress fő/alverziós frissítéseit, csak a bővítmények/sablonok frissítéseit és el tudja még rejteni a régi böngésző használata esetén megjelenő alapértelmezett figyelmeztető üzenetet és a WordPress verziószámot is a láblécben. Ha mindez nem lenne elég, akkor kikapcsolhatjuk az alaprendszer frissítéseire figyelmeztető e-mailes rendszerüzeneteket és egyesével is ki tudunk jelölni sablonokat és bővítményeket, amelyeket nem szeretnénk automatikusan vagy éppen kézzel frissíteni. Hasznos kis funkció, hogy naplózni is tudja a frissítéseket. Lényegében egy igazi ki svájci bicska, amelynek segítségével a frissítések keresésének és telepítésének minden aspektusát szabályozni tudjuk.

Ha nem szeretnénk bővítményt használni, akkor manuálisan is meg tudjuk tenni mindazt, amit az “Easy Updates Manager”, ehhez a “wp-config.php” fájlba kell elhelyeznünk néhány filtert. Ennek módjairól a WordPress Codex idevágó részében olvashatunk: https://codex.wordpress.org/Configuring_Automatic_Background_Updates

Ha tetszik, mutasd meg másoknak is: