Alapvető WordPress karbantartási feladatok

[Ezt a cikket 8 perc elolvasni.]

Azzal, hogy elkészült az új WordPress alapú weboldalad nem ért véget a fejlesztők munkája. Sokszor előfordul, hogy itt véget ér a fejlesztő és az ügyfél közti kapcsolat és a karbantartás kérdése valahogy feledésbe merül. Pedig az elkészült weboldal rendszeres karbantartást igényel ahhoz, hogy mindig maximális biztonsággal és stabilitással, valamint a legújabb funkciókkal felvértezve láthassa el funkcióját.

Van ugyan néhány olyan feladat amit érdemes szakértőre bízni, de a karbantartási feladatok többségét egy kevésbé hozzáértő is képes elvégezni. Ebben a cikkben ezt a néhány feladatot mutatom be.

Biztonsági mentés készítése

Mielőtt bármibe is belefogsz érdemes mentést készíteni a weboldaladról. Ezt érdemes automatizálni, de karbantartás előtt javasolt egy kézi mentést is készíteni.

A biztonsági mentés lényege, hogy egy másolat készül a weboldalad alkotó minden fájlról és a beállításokat tartalmazó adatbázisról is. Így ha bármilyen hiba fordulna elő az oldalon, vagy egy kritikus probléma miatt az működésképtelenné válna, akkor a korábbi mentett változatot néhány kattintással visszaállíthatod.

Előfordulhat, hogy inkompatibilis egy frissen telepített plugin, balul sül el a frissítés, vagy probléma merül fel a tárhelyeddel. Ezek mind kivédhetőek gyakori biztonsági mentés készítésével.

A komolyabban vehető tárhelyszolgáltatók mindegyike biztosítja a lehetőséget automatikus biztonsági mentés készítésére. A tárhelyszolgáltatón kívül, azonban számos WordPress bővítménnyel is megkaphatod ezt a funkciót.

Ilyen a közkedvelt UpdraftPlus is, mellyel néhány kattintással külső tárhelyre mentheted a weboldalad és az egész folyamatot automatizálhatod, így elég egyszer végigmenni a beállításokon.

A WordPress frissítési felülete

WordPress frissítése

A WordPress szinte minden egyes új funkciója hibajavítások tömegét tartalmazza, így mindig érdemes a legfrissebb verziót használni. Emellett új funkciókat is biztosítanak a nagyobb verziófrissítések.

Az új frissítésekről mindig értesülni fogsz, mivel ezt jelezni fogja számodra a vezérlőpult menü gombja mellett található értesítés.

Azt tudom még tanácsolni, hogy ne frissíts azonnal egy-egy frissítés megjelenése után. Várj egy-két napot, mert ha valamilyen hiba van a frissítésben, az elég hamar kibukik és ki is javítják egy újabb frissítéssel.

Bővítmények frissítése

A WordPress mellett a bővítményeket és az esetlegesen használt sablonokat is érdemes naprakészen tartani. Itt is leggyakrabban új funkciókat és hibajavításokat fogsz kapni.

Mivel egy átlag WordPress weboldalon kétszámjegyű bővítmény található, így ezek frissítésével gyakrabban kell majd foglalkoznod. Itt is javaslom, hogy várj néhány napot, mielőtt megnyomod a frissítés gombot.

Másik tanácsom, hogy ha több bővítmény is frissítésre vár, akkor csak egyesével frissítsd őket. Így ha valamelyikkel probléma adódik, akkor azonnal ki tudod szűrni a hiba forrását.

A WP-Rocket adatbázis karbantartási beállításai

Adatbázis karbantartása

Ez alapesetben egy kicsit több tudást igényel, viszont a megfelelő bővítmények használatával leegyszerűsíthető a folyamat.

A WordPress weboldalak mögött áll egy úgynevezett adatbázis. Ez a SQL adatbázis tartalmazza a weboldalad beállításait és számos tartalmat is itt tárol el a rendszer. A probléma itt az szokott lenni, hogy sok olyan beállítás marad meg az adatbázisban, amire az oldalnak egyszeri használatot követően nincs szüksége. Többek közt ilyenek a bejegyzések előzményei, felesleges naplófájlok, vagy törölt bővítmények maradványai.

Ezeket a fájlokat könnyedén megkeresheted és eltávolíthatod a WP-Optimize, vagy a WP Rocket szoftverek használatával.

Spam kommentek törlése

Ha nagyobb forgalmú weboldalt kezelsz, vagy a weboldal sajátossága a sok beérkező hozzászólás, akkor érdemes ezek kezelésére is figyelmet fordítani.

Végezheted ad-hoc is a kommentek moderálását, azonban ez elég idegörlő feladat lehet. Ezért szoktam javasolni a rendszeres, nagyobb volumenű moderációt, valamint az olyan bővítmények használatát, mint az Akismet. Ez a plugin automatikusan moderálja a kommenteket előre megadott beállítások alapján, így rengeteg időt spórolhat neked.

A WordFence 2FA beállításai

Változtasd meg a jelszavakat

Ez is egy olyan pont ami felett sokan elsiklanak. Amellett, hogy érdemes minél komplexebb jelszavakat használni, azok cseréjét is érdemes időnként elvégezni.

Sajnos manapság már nagyon kifinomult technikákkal rendelkeznek a rosszakarók, a gyakran cserélt jelszavak viszont megnehezítik a dolgokat.

A gyakori jelszócsere mellett érdemes olyan biztonsági bővítményt is használni, mint a WordFence. Ezzel többek közt kétfaktoros autentikációt is bekapcsolhatsz, azaz a bejelentkezéshez jelszó mellett mindig szükség lesz valamilyen egyéb eszközre is.

A RankMath átirányítás kezelője

Keresd meg és javítsd ki a 404-es hibákat

404-es hibák számtalan okból fakadhatnak. Lehet, hogy töröltél egy oldalt, átírtál egy url-t és nem állítottál be átirányítást, de egy rosszul beillesztett link, vagy a látogató által elírt url is problémát okozhat.

Ezért érdemes időnként utánanézni, hogy van-e olyan 404-es hiba a weboldaladon, ami gyanúsan gyakran fordul elő. Ennek ellenőrzésében az ismertebb SEO bővítmények, például a Rank Math lesznek a segítségedre.

A Rank Math segítségével akár gyakoriság szerint is listázhatod a 404-es hibákat és azonnal át is irányíthatod a hibás URL-t.

Teszteld a weblapod teljesítményét

A keresőoptimalizálás folyamatának közismertebbé válásával egyre többen látnak neki a weboldaluk optimalizálásának. A probléma leggyakrabban ezzel az szokott lenni, hogy egyszeri folyamatként tekintenek az optimalizálásra, pedig ez is olyan tevékenység amire folyamatosan időt kell szánni.

A Google PageSpeed eszköze, vagy a GTMetrix nevű szoftver segít viszonylag részletes elemzést adni a weboldalad teljesítményéről. A PageSpeed például tételesen felsorolja a legkritikusabb javítandó elemeket, a GTMetrix pedig fájlonként vizsgálja a betöltés folyamatát és sebességét. Jó kiindulópontot fognak nyújtani az optimalizálás folyamatához.

Optimalizáld a képeket

Ha már optimalizálásról, akkor megemlíteném a képek szerepét is. A képek azok az elemek, melyek jellemzően a legnagyobb terhet róják a böngésző és szerver közti kommunikációra, persze, ha nincsenek megfelelően optimalizálva.

Érdemes a képeket letömöríteni, annak érdekében, hogy meggyorsítsuk a weboldalunk betöltési sebességét. Ezt elvégezheted manuálisan is, képenként egyesével is, de erre is van megfelelő bővítmény. A Shortpixel nevű plugin automatikusan, rögtön feltöltés után tömöríti a képfájlokat. Továbbá képes jobb tömörítésű formátumra konvertálni őket és ha szükséges át is méretezi azokat.

Konklúzió

A weboldal készítés és a karbantartás elválaszthatatlan egymástól. Ha biztonságban akarod tudni a weboldalad és szeretnéd a legjobb teljesítményt kihozni belőle, akkor szánj legalább havonta néhány órát arra, hogy menedzseled a weboldalad mögötti infrastruktúrát.

Ha tetszik, mutasd meg másoknak is: