Biztonsági mentés egyszerűen: Akeeba Backup

[Ezt a cikket 6 perc elolvasni.]

Volt már szó a WordPress biztonsági mentéséről, most egy másik módszert mutatnék be, ami sok esetben jóval egyszerűbb.
Az Akeeba a Joomla felhasználóknak már ismerős lehet, ugyanis fejlesztettek egy olyan bővítményt, minek segítségével pillanatok alatt készíthető a weboldalról biztonsági mentés. Nem kell az adatbázisban turkálni, és egy esetleges domain/tárhely csere sem okoz nagy problémát. Az Akeeba Backup már WordPress-hez is elérhető, az alábbiakban ezt mutatom be.

Első körben telepítenünk kell az Akeeba Backup for WordPress bővítményt. Ez sajnos nem érhető el a WordPress bővítmény könyvtárából, ezért ezt kézzel kell megtenni. Ezen az oldalon mindent megtalálunk. Nekünk két fájlt kell letölteni, egyrészt az Akeeba Backup for WordPress-t, és az Akeeba Kickstart programcsomagot. Az első a biztonsági mentés elkészítéséhez kell, a második pedig a visszatöltéshez.

A WordPress bővítmény telepítéséhez tömörítsük ki a letöltött zip fájlt, és az akeebawp mappát töltsük fel a WordPress “wp-content/plugins” mappájába. Ha ez megtörtént, belépve az admin felületünkre a telepített bővítményeknél be is tudjuk kapcsolni.
Bekapcsolás után az admin felületen megjelenik az Akeeba ikonja. Kattintsunk rá, és kezdjük el a mentésünk testreszabását.
A megnyíló oldalon válasszuk a “Backup Now” lehetőséget. Bejön az Új mentés indításához szükséges varázsló. Nekem általában ki szokta írni, hogy a kiegészítő nem a várt módon fog működni, mert a kimeneti könyvtár használatban van, de a gyakorlatban eddig még semmilyen hátrányom nem volt emiatt.

Az oldalon pár dolgot testre szabhatunk, pl. beállíthatunk jelszót a biztonsági mentéshez, hogy illetéktelenek még véletlenül se férhessenek hozzá. Ha mindent hagyunk alapon, vagy végeztünk a testreszabással, kattintsunk a “Mentés most!” gombra.
A weboldal méretétől függően a mentés eltarthat egy kis ideig. A megjelenő oldalon erről folyamatosan visszajelzést kapunk.
Saját tapasztalat, nagyobb oldalak esetén a lassabb szerverek egy idő után leállnak (túl sokáig fut a script). A futásidőt konfigurálhatjuk az Akeeba Configuration menüpontjában. Ha nincs lehetőségünk a futásidőt megnövelni, megoldás lehet, ha kézzel lementjük a “wp-content/uploads” mappa tartalmát, és a biztonsági mentés időtartamára ideiglenesen kitöröljük. Ekkor az adatbázisban semmi nem változik, viszont a mentéskor a fájlok összecsomagolása felgyorsul. Ennek hátránya, hogy a mentés visszatöltése után ezt kézzel be kell másolnunk a megfelelő helyre. A leállást okozhatja még a tárhely elfogyása is, erre is átmeneti megoldás a fenti módszer.
Ha minden sikerült, a gratuláló üzenet alatt kattintsunk a mentett fájlok kezelésére. A megjelenő oldalon kiválaszthatjuk a mentésünket, értelem szerűen kattintsunk a letöltés gombra. A kiegészítő azt ajánlja, hogy ezt inkább ftp-n keresztül tegyük meg (wp-content/plugins/akeebawp/app/backups mappában érjük el), ám ha a böngészőből szeretnénk elindítani a letöltést, hagyjuk figyelmen kívül. Itt a letöltésre kattintva még egyszer megkérdezi, hogy biztosan a böngészőből szeretnénk letölteni. Az ok-ra kattintva végre elindul a letöltés.
Egy *.jpa fájlt kapunk, ami tartalmazza az összes WordPress fájlt, plusz az adatbázist is. A nehezén már túl vagyunk, most már csak fel kell töltenünk valahova, pl. egy másik tárhelyre.

A példánkban a WordPress weboldalunkat egy új tárhelyre költöztetjük. A letöltött .jpa fájlt töltsük fel az új helyre úgy, hogy az a webről elérhető legyen (cPanel esetén a public_html könyvtárba). A cikk elején említettem, hogy szükségünk van az Akeeba Kickstart scriptre, ez vezérli a kitömörítést. Ezen felül kell nekünk egy üres adatbázis, és egy hozzá tartozó felhasználó is.

A kickstart könyvtárból nem kell az összes fájl, a legtöbbje csak nyelvi fájl. Az alábbiakat kell feltölteni a tárhelyünk főkönyvtárába:
– hu-HU.kickstart.ini: Magyar nyelvi fájl-
– jquery.min.js, json2.min.js, kickstart.php: rendszerfájlok

A kitömörítés megkezdéséhez nyissuk meg a kickstart.php-t, pl. oldalam.hu/kickstart.php.
Első indításkor egy standard üdvözlőszöveget kapunk, néhány figyelmeztetéssel együtt. Elolvasás után zárjuk be, és kattintsunk az Indításra. Megtörténik a kitömörítés, ha végzett, irány a telepítő futtatása!
Ekkor megnyílik a telepítő, egy új ablakban. Az első oldalon kilistázásra kerül a szerverünk fontosabb beállításai, és megnézhetjük, hogy minden az ajánlott beállításon van-e. Ha nincs nagy eltérés, léphetünk tovább a “Következő” ikonra kattintással. A következő oldalon bekéri az adatbázis kapcsolódáshoz szükséges adatokat, a beállítások egyértelműek. Ha sikerült kapcsolódni az adatbázishoz, léphetünk tovább.

A script bekéri a visszatöltendő oldal alap információit. Ide tartozik a webhely neve, plusz a fő adminisztrátor adatai is. Ami nagyon jó, hogy a WordPress és a weboldal címét alapértelmezetten kitölti a jelenlegi címmel, így nem kell semmit átírni kézzel az adatbázisban, a script elvégzi magától. A következő oldalon ezt szabhatjuk testre, de ha nincsenek egyéni igényeink, maradhat minden alapértelmezetten is.
Ha minden sikerült, bezárhatjuk ezt az ablakot. Visszajutunk a Kickstart főablakába, itt még kipucolhatjuk a nem kellő fájlokat, és kész is van a teljes mentés!

Ha tetszik, mutasd meg másoknak is: