A WordPress 5.6 legfontosabb újdonságai

[Ezt a cikket 6 perc elolvasni.]

2020 utolsó nagy WordPress frissítése, az 5.6-os verzió, avagy “Simone” december 8-án vált elérhetővé a nagyközönség számára és számtalan kisebb-nagyobb újdonságot hozott a CMS felhasználóinak. Igazán sok új funkciót sikerült belecsomagolni. Az új Gutenbergben elérhető lehetőségektől, az automatikus frissítéseken át a jól megszokott nagy mennyiségű bugfixig sok érdekességet kapunk. Nézzük sorban a legfontosabbakat!

Twenty Twenty-One, az új alapértelmezett téma

A szokásokhoz híven a 2021-es év is kap egy róla elnevezett, mindenki számára elérhető témát. A Twenty Twenty-One igazán letisztultnak mondható, mely az egyszerűségéhez képest sok beállítási lehetőséggel rendelkezik. Legkülönlegesebb funkciója, hogy támogatja a manapság nagyon divatos dark mode használatát.

Testreszabási lehetőségeit tekintve rendelkezik néhány előre elkészített pasztel színkombinációval, mely a szöveges tartalmak színének megjelenítését is befolyásolja. Betűtípusokat tekintve az alapértelmezett fontokat használja, így nem emészti feleslegesen az erőforrásaidat.

Emellett ideális alapot kínál a blokk szerkesztő új képességeinek bemutatásához. Új képességek alatt a block pattern-ek, avagy mintázatok használatát értem, melyek előre elkészített, újrafelhasználható blokk csoportokat jelentenek.

Én úgy gondolom, hogy egy egyszerű, letisztult és sokak számára hasznos témát kaptunk az a WordPress csapatától az idei évben is.

Automatikus frissítések

A WordPress automatikus frissítése a legtöbbek számára nem újdonság. Már hosszabb ideje elérhető a lehetőség, hogy a kisebb szoftverfrissítéseket a háttérben, automatikusan elvégezze helyettünk maga a WP. Az 5.6-os verzióval azonban lehetőség nyílik arra is, hogy a fő verziófrissítéseket a rendszer automatikusan elvégezze. Ez egy opcionális, opt-in lehetőség, így nem kerül automatikusan bekapcsolásra.

Ez a fejlesztés valószínűleg nagyban növelni fogja a WordPress siteok biztonságosságát, hiszen a kevésbé hozzáértő felhasználók is a legfrissebb WP verzióval rendelkeznek majd, anélkül, hogy bármit is tenniük kellene.

Az érem másik oldala a frissítéseket érintő esetleges inkompatibilitási problémák, így érdemes mindig egyedileg, a körülmények figyelembe vételével megfontolni, hogy bekapcsoljuk-e a lehetőséget. Továbbá kiemelném a frissítéseket megelőző biztonsági mentés fontosságát is.

A Blokk szerkesztő új funkciói

A blokk szerkesztő, vagy ahogy sokan ismerik, a Gutenberg is számtalan új funkciót kapott. Ma már bátran kijelenthetem, hogy egy egyszerűbb WordPress oldal felépítéséhez, már sok esetben nincs is szükség különálló page builderre, vagy komplexebb témára. A Gutenberg lépésről lépésre egyre közelebb kerül a harmadik féltől származó megoldásokhoz. Ezt a verziót tekintve sincs ez másképp, nézzük a legfontosabb változásokat.

Eddig a borítókép blokk elem csak a képek számára tette lehetővé a fókuszpont módosítását, ez már elérhető videók számára is.

A különálló videó blokkok már képesek feliratokat megjeleníteni, egyelőre csak vtt formátumban, de ez is nagy előrelépés.

A blokkok mellett elérhető minták mostantól kategóriákba rendeződnek, így felhasználóknak számára sokkal könnyebb lesz böngészni közöttük és kiválasztani a megfelelőt.

A kedvenc újításom, hogy az információs panelen mostantól megtekinthető a szavak, karakterek és bekezdések száma. Ez nagy segítség lesz azok számára, akik sok szöveges tartalmat készítenek a Gutenberg felületén.

A közösségi média blokk is kapott egy új megjelenési stílust és lehetőséget, hogy a blokkban elhelyezett összes link új oldalon nyíljon meg kattintáskor.

A felsorolás blokk szövegszínét és háttérszínét már a blokk beállításain belül kezelhetjük, így már nem kell azt egy másik blokkba helyeznünk, ha szerkeszteni szeretnénk azt.

Az idézet blokk már választható képet is tartalmaz.

Egy új mintát is kaptunk a fejrész és bekezdés személyében.

Alkalmazás jelszavak

Új lehetőség áll a fejlesztők rendelkezésére ahhoz, hogy biztonságosan kommunikáljanak kívülről a WordPress-el, ugyanis mostantól a felhasználók jelszavakat generálhatnak többek közt például REST API hitelesítéséhez.

A metódus ismerős lehet, ha találkoztál már harmadik féltől származó WordPress bővítménnyel, ahol API kulcsokkal biztosíthattad a kommunikációt. Itt is hasonló a helyzet, a felhasználó maga generálhat egy 24 karakteres jelszót, melyet megoszthat másokkal, vagy akár vissza is vonhatja őket mindössze néhány kattintással.

Béta támogatás a PHP 8-as verziójához

A WordPress alapját képező PHP programnyelv a tavalyi évben nyolcadik verziójára frissült és rengeteg újdonságot hozott a fejlesztők számára. Az új funkciók és az eltávolított, vagy átalakított régi funkciók szinte megvalósíthatatlanná teszik a visszafelé kompatibilitást, így rengeteg kihívással kell még szembenézniük a fejlesztőknek, mire a WordPress teljesen kompatibilis lesz a PHP 8-al.

Épp ezért van a “béta” kifejezés a támogatottság előtt, hiszen ugyan a jelenlegi verzió működhet a PHP 8-as verziójával, de minden WordPress setup más és más, így nem lehet teljesen biztosra venni, hogy ami az egyik felhasználónál működik az a másiknál is fog. Szóval ha valamiért nagy szükséged lenne arra, hogy PHP 8-on fusson a WP, akkor ajánlott egy staging-en tesztelni azt mielőtt egy éles oldalon is aktiválnád.

Ha tetszik, mutasd meg másoknak is: