Ajánlott bővítmények bloggerek számára

[Ezt a cikket 8 perc elolvasni.]

A leghasznosabb bővítményeket keresed ahhoz, hogy kihozd a blogodban rejlő teljes potenciált? A WordPress hivatalos könyvtárában található több, mint 50000 plugin és a több ezer harmadik féltől megvásárolható kiegészítő közt biztosan megtalálod azt amire a blogodnak szüksége van.

Azonban egyszerű elveszni a lehetőségek tengerében. Épp ezért született ez a bejegyzés is. Elolvasásával megismerhetsz néhány olyan bővítményt amit nyugodt szívvel ajánlok, mert mi is használjuk őket és a “go-to” eszköztárunk részét képezik. Kezdjünk is bele és nézzük az ajánlott kiegészítőket!

Rank Math – A keresőoptimalizálás egyszerűsítéséhez

Kezdjük azzal a bővítménnyel, ami nem csak a blogok esetén, de minden WordPress weboldalon ajánlott. Ha már úgyis tartalom készítésével, írással foglalkozol, akkor az elkészült tartalmat érdemes optimalizálnod is. Ezzel elősegítve a jobb helyezések elérést a Google találatai között. Ebben nagy segítségedre lesz a legtöbb SEO bővítmény, de a Rank Math kiemelkedik közülük.

Az ingyenes verzió még a profibb felhasználók igényét is kielégíti és olyan funkciókat tartalmaz, melyekért más bővítmény esetén komoly éves díjakat kellene fizetned. Nézzünk ezek közül néhányat.

Bloggerként a leghasznosabb jó eséllyel a valós idejű tartalomelemző és optimalizáló funkció lesz. Ez a funkció írás közben folyamatosan elemzi a szöveg egészét és javaslatokat biztosít arra, hogy hogyan tudod SEO szempontból optimalizáltabbá tenni a szöveget. Itt olyan tanácsokra kell számítani, mint hogy hányszor érdemes használni az adott kulcsszavakat, mennyi linket érdemes elhelyezni a szövegben, vagy hogy milyen hosszúságú legyen a szöveg.

Ezen kívül még rengeteg egyebet tud a bővítmény. A teljesség igénye nélkül néhány ezek közül:

  • 404-es hibák előfordulásának figyelése
  • Beépített átirányító funkció
  • XML oldaltérkép generálás és automatikus frissítés
  • SEO auditálás
  • Meta tartalmak automatikus kitöltése
  • Rich Snippet és Schema Markup támogatás
  • Támogatja a népszerűbb oldal építő bővítményeket és a WordPress klasszikus és Gutenberg szerkesztőjét is
  • Néhány kattintásos beállítás importálás más SEO bővítményekből

UpdraftPlus – Biztonsági mentésekhez

Érdemes a biztonság témaköréről is szót ejteni. Sajnos előfordulhat, hogy egy új plugin telepítése, a WordPress frissítése, vagy épp egy nem várt szerver meghibásodás miatt elérhetetlenné válik az oldalunk, vagy nem várt hibákat tapasztalunk.

Ilyen esetekben nagy segítséget fog nyújtani az, ha van egy biztonsági mentésünk, melyet felhasználhatunk arra, hogy visszaállítsuk a blog legutóbbi működő változatát.

Ebben fog segíteni az UpdraftPlus. Automatikus biztonsági mentéseket állíthatsz be vele melyeket probléma esetén könnyedén visszaállíthatsz. Elég egyszer megadnod a beállítási lehetőségeket és onnantól biztonságban tudhatod a blogodat.

OneSignal – Push értesítések feltuningolva

Szeretnéd olvasóidat a lehető legtöbb csatornán értesíteni az új bejegyzéseidről? Akkor itt az ideje, hogy kihasználd a push értesítésekben rejlő lehetőségeket.

Egyszerű push értesítések küldésénél természetesen jóval többet többet tud ez a bővítmény. Kvázi azt nyújtja, mint amit egy átlagos email marketing szoftver, csak itt nem emaileket küldünk a látogatóknak, hanem push értesítéseket. Szóval olyan funkciókkal találkozhatsz, mint az automatizált kampányok, vagy az A/B tesztelés.

Gutenberg – Az új szerkesztő felület

A Gutenberg a WordPress beépített tartalomszerkesztő felületének a neve. Segítségével blokkonként rakhatod össze aloldalaidat, de nagyszerű segítség egyszerű szövegszerkesztés során is. A WordPress részét képezi, így ez az alapértelmezett szerkesztő felület. A probléma ezzel viszont az, hogy a legújabb funkciókat csak egy-egy WordPress frissítés alkalmával kaphatod meg.

Kevesen tudják, hogy külön is elérhető a Gutenberg plugin a hivatalos bővítmény könyvtárban. Ha ezt feltelepíted, akkor WordPress verziótól függetlenné teheted a szerkesztőt és mindig a legújabb funkciókat használhatod.

OptinMonster – A legjobb popup manager

Az OptinMonster az egyik legnépszerűbb popup készítő és CRO bővítmény. Segítségével popupokat jeleníthetsz meg a blogodon. Számtalan előre elkészített sablon közül választhatsz, vagy készíthetsz saját dizájnt is. Emellett nagyon sok beállítási lehetőséget biztosít ahhoz, hogy a lehető legpontosabban célozd meg a látogatókat, többek közt beállíthatod, hogy melyik aloldalakon jelenjen meg a popup, mennyi idő után, vagy hogy milyen interakció hatására bukkanjon elő.

Hogy miért jó ez? Könnyen szerezhetsz email feliratkozókat egy-egy rövid űrlap megjelenítésével, ráveheted a látogatókat, hogy megosszák a bejegyzésed, vagy megmentheted a munkamenetet egy-egy oldal elhagyástól.

LearnDash – Tagsági rendszerekhez

A LearnDash-t azoknak ajánlom, akik már azon gondolkodnak, hogy hogyan monetizálják azt a tudást, amit a blogon keresztül megosztanak. Ebben lesz segítségedre a LearnDash.

A bővítmény segítségével könnyedén felépítheted saját tagsági rendszered. Mindent tartalmaz amire szükséged lehet. A teljes körű felhasználói fiók kezelés, a jogosultságkezelés és a folyamatautomatizálás csak néhány azok közül a funkciók közül amelyeket megkapsz rögtön telepítés után.

Ezzel a pluginnal gyerekjáték lesz a tanfolyamaid és oktató videóid menedzselése.

WP Rocket – A legjobb cache plugin

A WP Rocket az egyik legfelhasználóbarátabb cache bővítmény. Ha röviden akarom jellemezni, hogy mire is való, akkor azt mondanám, hogy képes drámaian felgyorsítani a weboldalad betöltési sebességét.

Röviden a legfontosabb funkciókról.Képes letömöríteni a weboldaladat alkotó kódot így gyorsítva a szerver és a böngésző közötti kommunikációt. Optimalizálja a kódok betöltésének sorrendjét, így egy lassabban betöltő kód fájl nem tartja fel más elemek betöltését. Cache-t generál, így a visszatérő látogatóknak nem kell újra letölteni a legtöbb blogodat alkotó fájlt. Optimalizálja az blog mögötti adatbázist, így kikerülnek abból a felesleges elemek.

Elég sok alternatíva érhető el a WordPress könyvtárában, viszont megvan az oka annak, hogy ezt szoktam javasolni. Nagyon könnyen kezelhető a kezelőfelülete, főleg más hasonló bővítményekhez képest. Emellett extrém mértékű dokumentáció tartozik a pluginhoz, szóval ha bármilyen problémába ütköznél szinte 100%, hogy egy kis olvasással megtalálod a megoldást.

Bővítmények összefoglalva

Remélem segítségedre lesz a blogolásban a fentebb felsorolt bővítmények némelyike. Természetesen egyik használata sem kötelező, de ezek mindegyike szubjektív véleményem szerint a kategóriája legjobbja. Ha a WordPress alapú blogod bővítésén gondolkodsz, akkor első körben fontold meg a fentebb felsoroltak használatát.

Ha tetszik, mutasd meg másoknak is: