Vendég blogger oldal készítése (Látogatók által beküldhető bejegyzések)

[Ezt a cikket 6 perc elolvasni.]

Legtöbbször mi magunk írjuk weboldalunk bejegyzéseit, de egyes hírportálok és blogok esetében előfordulhat olyan igény is, hogy a látogatók küldhessenek be saját cikket, akár regisztráció nélkül. Erre a feladatra is létezik egy nagyon okos bővítmény, amellyel minden paramétert testre tudunk szabni, ezt fogjuk most részletesebben bemutatni.

A plugin a “User Submitted Posts” névre hallgat és a telepítése után a “Beállítások / User Submitted Posts” alatt keressük a beállításait. Ide navigálva és a “Plugins Settings” lenyílóra kattintva kezdhetjük el a konfigurálását.

A “Form Fields” résznél kell megadni, hogy a vendégek számára milyen elemek is jelenjenek majd meg a bejegyzést beküldő űrlapon. “Display and require” esetén megjeleníti és kötelezővé teszi azt a bizonyos mezőt, “Display but do not require” kiválasztásakor megjeleníti, de nem teszi kötelezővé, míg a “Display this field” csak megjeleníti a mezőt. A “Post images” mellett bekapcsolhatjuk a képek feltöltésének engedélyezését is, ha szükség van rá (Display).

A “General Settings” szekcióban a beküldő űrlap alapvető beállításait tudjuk módosítani, de a legtöbb lehetőséghez nem szükséges hozzányúlni. Az “Auto Publish” rész szerkesztése viszont hasznos lehet, itt tudjuk megadni ugyanis, hogy mi történjen a beküldött cikkekkel. Alapértelmezetten az “Always moderate via pending” opció van kiválasztva, ilyenkor nem fognak megjelenni a beküldött tartalmak egészen addig, amíg az adminisztrátorok közül ezeket nem engedélyezi valaki. Az “Always publish immediately” esetében rögtön megjelennek a beküldött cikkek, nem szükséges semmilyen jóváhagyás. A kiválasztható számok pedig azt jelentik, hogy annyi manuálisan engedélyezett cikk után kerülhet ki a beküldő újabb bejegyzése automatikusan. Tehát ha az egyes számot választjuk ki, akkor az első cikket kézzel kell még engedélyezni, de ha ez megtörtént, akkor innentől kezdve az összes többi publikálása automatikusan kikerül majd. A “Redirect URL” mezőbe írhatjuk annak az oldalnak a linkjét, ahová szeretnénk átirányítani a látogatót a sikeres beküldés után. A “Success message” értelemszerűen a beküldés után megjelenő tájékoztató üzenet, az “Error message” pedig a hiba esetén megjelenő értesítés. A “Custom content” mezőbe tudunk írni minden olyan egyéni tartalmat, amit az űrlap felett szeretnénk megjeleníttetni. A “Rich Text Editor” bepipálásával engedélyezni tudjuk a beküldőnek a grafikus szerkesztő használatát (úgy, ahogyan a vezérlőpulton is használjuk). A “Unique titles” bekapcsolása is okos döntés, ez biztosítja, hogy minden bejegyzés egyéni címmel rendelkezzen és ne legyen duplikált tartalom.

A “Categories” szekcióban választhatjuk ki, hogy mely kategóriához legyen sorolva a beküldött bejegyzés. Például hozzunk létre egy “vendég cikkek” kategóriát és ehhez rendeljük hozzá az összes beküldött tartalmat a könnyebb átláthatóság végett. Ennek értelme akkor van, ha nem engedélyezzük, hogy a beküldő választhassa ki a bejegyzése kategóriáját (tehát tiltottuk a “Post category” mezőt az űrlapon).

A “Users” résznél adhatjuk meg, hogy milyen felhasználó nevében kerüljenek ki az oldalunkra a cikkek. Itt is érdemes létrehozni egy vendég felhasználót és azt beállítani, mint szerző. A “Registered username” bepipálásával a regisztrált/bejelentkezett felhasználó neve lesz majd a szerző, a “User Profile URL” kiválasztása esetén pedig a profiljának a linkje is megjelenik és kattinthatóvá válik, így megtekinthető az összes általa beküldött cikk is. A “Require user login” bepipálására pedig akkor lesz szükségünk, ha csak és kizárólag regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára szeretnénk engedélyezni az anyagok beküldését.

A “Challenge question” egy általunk megadható kérdés, amire a választ is mi szabjuk meg (Challenge response), ez főként azért hasznos, hogy ki tudjuk szűrni a kéretlen és automatikus spam posztokat. Alapértelmezetten az 1+1-re adott 2-es szám a válasz, ezeket érdemes módosítani legalább egy kicsit bonyolultabb képletre. A “Case-sensitivity” engedélyezésével különbséget tesz a rendszer a kis és nagy betűk között a válasz megadásakor.

A következő szekcióban a “Google ReCaptcha” integrációját tudjuk beállítani, ezt szintén erősen javaslom, mert ez szűri a legsikeresebben a botokat. Itt mindössze csak egy ingyenes regisztrációra van szükség a ReCaptcha oldalán, majd a kapott publikus és privát kulcsot kell bemásolnunk a két mezőbe.

Az “Email alerts” az emailes értesítésekért felelős doboz, a “Receive email alerts” pipálása esetén minden beküldésről értesítése kapunk emailben, alatta pedig testre szabhatjuk a WordPress által kiküldött üzeneteket is.

Az “Image uploads” alatti “Featured image” doboz pipálásával a feltöltött kép egyben a bejegyzés kiemelt képe is lesz, ha támogatja a használt sablonunk, az “Upload message” a képfeltöltésnél megjelenő üzenet. Megadhatunk minimum és maximum feltölthető darabszámot, ugyanitt állíthatjuk a minimum és maximum szélességeket/hosszúságokat is.

Végezetül az “Auto display content” részleg beállításai felelősek azért, hogy egyes íráskor megadott elemek hogyan is jelenjenek meg a beküldés után. Az “Images auto-display” alapértelmezett beállítása, hogy ne jelenjenek meg a feltöltött képek sehol a szöveges tartalomban (Do not auto-display submitted images). Ha a szöveges rész előtt szeretnénk automatikusan megjeleníteni az összes képet, akkor válasszuk az “Auto-display before post content” opciót, míg az “Auto-display after post content” a szöveges rész végére helyezi el a csatolt fotókat. Ugyanezek vonatkoznak a beküldött email címre és URL-re is, a markupokhoz legtöbbször nem kell hozzányúlni.

A “Restore Defaults” lenyílónál a bővítmény alapértelmezett beállításait hozhatjuk alaphelyzetbe, ha bepipáljuk a rubrikát és ki- majd bekapcsoljuk a plugint.

A “Shortcode & Template Tag” az utolsó lenyíló, itt találjuk a beküldő űrlap beillesztéséhez szükséges shortcode-ot és ennek a PHP megfelelőjét, amit például a sablonunk tetszőleges helyén is tudunk használni.

Készítsünk egy új oldalt például “Cikkek beküldése” néven, majd illesszük be a tartalmi részbe a következő shortcode-ot:

[user-submitted-posts]

Az eredmény nálunk is valami hasonló lesz:

Sajnos hivatalos magyar fordítással még nem rendelkezik a bővítmény, de PoEdit vagy Loco Translate segítségével mi magunk is könnyedén le tudjuk fordítani a szükséges kifejezéseket.

Ha tetszik, mutasd meg másoknak is: