Google Analytics követőkód hozzáadása

[Ezt a cikket 3 perc elolvasni.]

A rendszerrel most ismerkedő felhasználók egyik gyakori kérdése, hogy hogyan és hová kell beilleszteni a Google Analytics által adott követőkódot WordPress oldal esetén. Mint ismeretes a Google Analytics a legnépszerűbb szolgáltatás a weboldalunkkal kapcsolatos statisztikák (látogatók, oldalmegtekintések, eszközök, hivatkozók, stb.) mérésére. Használatához csak egy ingyenes regisztrációra van szükség, majd a weblapunk hozzáadása után kapott követőkódot a megfelelő helyre illesztve rövidesen láthatjuk is a részletes statisztikákat a webes felületen.

A hivatalos dokumentáció szerint a kódot mindig a </head> záró HTML tag elé kell beilleszteni, egyéb helyre másolva nem garantált a pontos működés. Statikus weboldalak esetében még egyesével kellett bemásolnunk a kódot az összes mérni kívánt oldal fejrészébe, szerencsére WordPress használatakor azonban elegendő egy helyre beillesztenünk. A fájl, amit szerkesztenünk kell az a sablonunk könyvtárában található header.php lesz, ebben találjuk majd meg a záró </head> taget. Néhány eltérő kialakítású sablon esetében előfordulhat, hogy másutt kell keresgélnünk, de az esetek túlnyomó többségében a header.php lesz a módosítandó fájl.

Itt fontos még kihangsúlyozni, hogy mindig child theme-el dolgozzunk, így egy esetleges sablonfrissítés esetén sem íródik felül az általunk hozzáadott követőkód. Ha még nem hoztunk volna létre gyerek sablont, akkor EZ a korábbi cikkünk segíthet ebben.

Érdemes lehet még szétnézni az aktív sablon opciói közt is, ugyanis manapság szinte minden beállítási panellel rendelkező sablon lehetőséget ad rá, hogy beillesszünk Google Analytics követőkódot is (ebben az esetben azonban általában nem szükséges a teljes kód bemásolása, elég csak az “UA-XXXXX-Y” egyedi azonosító használata). Ha nincs külön Analytics mező, akkor az egyedi JavaScript (Custom JS) kód szekció is megfelel erre a célra. Keresőoptimalizálást segítő (SEO) bővítmények beállításaiban is szinte minden esetben találunk lehetőséget arra, hogy megadjuk az Analytics kódot.

Végezetül ajánlok egy bővítmény is, amellyel nem csak, hogy a kód beillesztését tudjuk elvégezni, de az összes statisztikát is megjeleníti nekünk a vezérlőpult főoldalán, így mindent gyorsan és kényelmesen át tudunk tekinteni anélkül, hogy át kellene kattintanunk az Analytics hivatalos felületére. A bővítmény a “Google Analytics Dashboard for WP (GADWP)” névre hallgat, aktiválása után csak engedélyeznünk kell az oldal hozzáférését a Google Analytics fiókunkhoz, ezután ha szükséges ellenőrizzük a beállításokat és pár órán belül már láthatóak is lesznek az aktuális statisztikák a vezérlőpult főoldalán.

Ha tetszik, mutasd meg másoknak is: