Contact Form 7 és a reCaptcha (v3)

[Ezt a cikket 3 perc elolvasni.]

Napi szinten kapok megkereséseket azzal kapcsolatban, hogy segítsek kideríteni miért is nem működik a Contact Form 7 segítségével létrehozott űrlap és hogy miért is tűnt el a jól ismert “Nem vagyok robot” jelölőnégyzet. Mindez minden komolyabb módosítás nélkül, egyik pillanatról a másikra történt és mindenki szembesült vele, aki az említett bővítményt használja a Google reCaptcha integrációval egyetemben.
A válasz egyszerű és szerencsére a megoldás sem bonyolult, az viszont tény, hogy aki nem olvasott utána annak nem feltétlenül kézenfekvő a megfejtés.

Arról van szó mindössze, hogy a bővítmény fejlesztő csapata az új (5.1-es) verzió megjelenésével egyetemben kivezette a korábbi v2-es reCaptcha API-t és ezentúl már csak a v3-as változatot tudjuk használni, de természetesen ez az átmenet nem automatikus és szükség van a közreműködésünkre ahhoz, hogy az űrlapjaink továbbra is működjenek és védve legyenek.

Tehát ha frissítettünk és 5.1 vagy újabb változatot használunk, akkor a következő tüneteket fogjuk tapasztalni, ha korábban használtunk reCaptcha integrációt:

  • Az űrlapjaink nem lesznek beküldhetőek, küldés után hibaüzenet jelenik majd meg a látogatóknak
  • Eltűnik a “Nem vagyok robot” jelölőnégyzet, helyette a [recaptcha] shortcode jelenik csak meg

A fentiek javításához először is új v3-as API kulcsokat kell generálnunk a következő webhelyen keresztül: https://www.google.com/recaptcha/admin

Megadunk egy címet, kiválasztjuk a v3-as verziót, majd a domaint is beírjuk alulra (http és www nélkül).

A regisztráció után már át is irányít bennünket az oldal az API kulcsokat megjelenítő felületre, ezeket kell egyesével kimásolnunk.

Navigáljunk a “Kapcsolat / Integráció” szekcióba, kattintsunk a “Setup Integration” gombra a reCaptcha rész alatt.

Másoljuk be a “Site Key”-t, majd a “Secret Key”-t (ügyeljünk arra, hogy ne legyen a sor elején vagy a végén extra szóköz), majd mentsük a módosításokat a “Save changes”-re kattintva.

Ezzel készen is vagyunk! Annyit még fontos megjegyezni, hogy többé nincs szükség a [recaptca] shortcode használatára és ezeket nyugodtan ki is törölhetjük a már meglévő űrlapjainkból mivel a plugin is ignorálja őket.

Természetesen így sem maradunk védtelenek, mivel a v3-as reCaptcha láthatatlanul, a háttérből végzi el a dolgát.

Ha tetszik, mutasd meg másoknak is: