Feltöltött képeink optimalizálása

[Ezt a cikket 4 perc elolvasni.]

A WordPress weboldalak sebességnövelésében kulcsszerepe van a képek fájlméretének. Ha nem optimalizáltak a képméretek az oldal lassabban tölt be, a Google keresőjében hátrébb kerülhet, arról nem is beszélve, hogy a látogatóink is nagyobb valószínűséggel zárják be a weboldalt.

Optimális képméretek

A képek optimális méretét több tényező figyelembe vételével tudjuk elérni.

  1. Fájlformátum: Webes felületeken a JPG és a PNG a legnépszerűbb formátum. Az általános tapasztalat az, hogy a weboldalak képi elemeit elsősorban a tömörített JPG formátumában érdemes tárolni. A PNG előnyeit inkább a weboldal építése során tudjuk hasznosítani.
  2. Felbontás: A képek felbontása szintén olyan körülmény amire érdemes odafigyelni. Az optimális felbontás nagyban függ a használt témától is. A fényképezőgéppel készített képek, általában jóval nagyobb felbontással rendelkeznek, mint amit a weboldal megjeleníteni képes. A maximális szélesség a legtöbb téma esetében nem haladja meg az 1280 pixelt.

Hogyan optimalizáljuk a képeket?

Több módszer is létezik a képek tömörítésére mint ami jelen cikk tartalmába beleférhet. Ajánlott a képek mennyiségéhez mért megoldást találni, kisebb képmennyiség esetén elegendőek lehetnek a manuális megoldások, így nem terheljük felesleges bővítményekkel a WordPress-t, nagyobb oldalaknál azonban hasznos lehet egy kész megoldás is.

Manuális optimalizálás

A legegyszerűbb ha a képeket már a feltöltés előtt optimalizáljuk, azonban ha már elkészült az adott weboldal akkor is működhet ez a módszer. A weboldal médiakönyvtárainak tartalmát egy képszerkesztő segítségével könnyen átméretezhetjük. Erre a célra Windows alatt tökéletes választás az ingyenes FastStone, GIMP vagy IrfanView, Linux alatt pedig választhatjuk a gThumb-ot.

Léteznek még egyszerű és könnyen kezelhető online optimalizáló eszközök is, például a CompressJPEG vagy a TinyPNG.

Optimalizálás WordPress által

Itt ugyan a képek átméretezésére használhatjuk, de ezzel is tudunk spórolni a fájlméreteken. Egy 1280px-es kép fájlmérete rosszabb esetben is 0,5MB körül lehet, míg a fényképezőből vagy okostelefonból feltöltött képek mérete elérheti a 3-4 MB-ot.

WP Smush

Képoptimalizáló bővítményeket nagy számban találunk a WordPress-hez, annak megállapítása hogy melyik a leghatékonyabb, elég körülményes lenne. A WP Smush a könnyű kezelhetősége és a teljesítménye alapján kiváló megoldás lehet, kisebb és nagyobb oldalak esetén is.

Az eszköz ingyenes verziójában kénytelenek vagyunk 50-es csomagokban optimalizálni a képeinket, de még így is kényelmesebb megoldás, illetve hatékonyabb mint az előző két módszer. A WP Smush módszere kisebb és nagyobb mennyiségnél is hatékony. Az algoritmus még akkor is képes tárhelyet spórolni, ha már eleve optimalizáltak a képeink.

Egy kisebb oldal esetében például, ahol összesen 77 képi elem található, optimalizált méretekkel, a WP Smush képes volt még 1,4 MB-nyi helyet spórolni, ez a képek eredeti méretének 8%-os csökkenését eredményezte.

De van példa egy webáruház esetén is, itt körülbelül 1000 darab, kép volt található, hozzáteszem nem esett át optimalizáláson csak néhányuk. Itt több mint 300 MB volt a megspórolt hely, szintén az ingyenes verzióval.

A WP Smush Pro verziója ennél még többet ígér, akár a fenti mennyiségek dupláját.

Ha tetszik, mutasd meg másoknak is: