WP Smush – A tömörítőbajnok

[Ezt a cikket 3 perc elolvasni.]

A WordPress CMS fontos része a médiatár, hiszen ide kerülnek a feltöltött képeink is, arra viszont legtöbbször már nem figyelünk, hogy mekkora méretben is tároljuk őket. Nagyobb oldalak és blogok esetén nem ritka a több gigabájt méretű médiatár sem, ez pedig egyáltalán nem előnyös. Fontos még tudni azt is, hogy egy feltöltött kép sosem csak egy kép, hanem a folyamat végére legalább három darab lesz belőle. Miért? Mert a WordPress az eredeti méreten kívül készít még két átméretezett verziót is (miniatűr, közepes), ha pedig egyedi témát használunk, akkor ez a szám akár ennél jóval több is lehet. Volt már dolgom olyan sablonnal, ahol egy kép feltöltése esetén automatikusan készült belőle 8 darab egyéb méretű verzió.

A keresőoptimalizálás és a felhasználói élmény fokozása szempontjából nem mindegy, hogy egy oldal betöltésére mennyit kell várni. Minél kisebb egy oldal mérete, annál jobban szeretik a keresők és a felhasználók is, tehát érdemes a médiatárunkat is gatyába rázni. Erre az egyik legjobb módszer a címben is említett bővítmény, a WP Smush.

Telepítése után magától teszi a dolgát, azaz minden újonnan feltöltött képet automatikusan tömörít, méghozzá olyan módon, hogy ebből mi semmit se vegyünk észre. Látható minőségromlás nélkül csökkenti a feltöltött képeink méretét, ez pedig a fentebb felsorolt okok miatt különösen hasznos. Akkor sem kell csüggedni, ha már tele a médiatárunk, hiszen rendelkezik olyan funkcióval is, hogy az összes eddig feltöltött képünket egyszerre tömörítse. Ehhez csak a “Médiatár/WP Smush” menüpontra kell kattintanunk. Az ingyenes verzió sajnos korlátozásokkal érkezik, de ezekkel együtt lehet élni. Az első, hogy egyszerre csak 50 képet tömörít, tehát utána megáll és ismét el kell indítanunk a folyamatot. Azt hiszem ez nem különösebben jelent problémát. A nagyobb érvágás az az, hogy sajnos csak az 1MB-nál kisebb méretű képeket tömöríti, ami akkor jelenthet gondot, ha tele van a médiatárunk ennél nagyobb méretekkel. Ilyen esetben sajnos marad a manuális tömörítés vagy a Pro verzió megvásárlása, ahol természetesen már semmiféle korlátozás nincs.

A tömörítési folyamat nem terheli a szervert, mivel a WPMU DEV saját API-ján keresztül zajlik, így ettől sem kell tartani.

Ha valamilyen oknál fogva nem válna be a WP Smush, akkor alternatív megoldásként tudom még ajánlani az “EWWW Image Optimizer” plugint is.

Ha tetszik, mutasd meg másoknak is: