E-mail küldés SMTP-n keresztül

[Ezt a cikket 4 perc elolvasni.]

Biztonsági okokból egyre több tárhelyszolgáltató blokkolja az alapértelmezett PHP alapú üzenetküldést, így próbálva csökkenteni a szerverükről kiküldött spamek számát. A lépés teljesen érthető, hiszen rengeteg a magára hagyott sebezhető, régi CMS verziót futtató weboldal, ezek pedig legtöbbször áldozatául is esnek a hackereknek akik előszeretettel töltenek fel kártékony scripteket, köztük reklám e-maileket küldő PHP fájlokat is. Ez árt a weboldal tulajdonosának, hiszen gyorsan feketelistára kerülhet a domain és a keresők is hátrasorolással “díjazzák” a fenti tevékenységet, és árt a tárhelyszolgáltatónak is, hiszen a küldő IP címe is gyorsan feketelistás lesz.

A fentiek miatt dönthet úgy egy szolgáltató, hogy inkább kikapcsolja a PHP alapú üzenetküldést és csak az SMTP-n keresztül kiküldött e-maileket engedélyezi. Ilyen esetben létre kell hozni egy a weboldalunkhoz tartozó e-mail fiókot és azon keresztül kell lebonyolítani az e-mailek küldését/fogadását. Na de hogyan?

Tehát van egy WordPress weboldalunk és egyik nap arra leszünk figyelmesek, hogy hirtelen nem érkeznek meg a kiküldött üzenetek, nem jön a jelszó emlékeztető, nem kapnak regisztrációt megerősítő e-mailt a felhasználóink és a bővítmények üzenetei sem érkeznek meg, de persze az sem kizárt, hogy friss telepítés után már rögtön nem működik a beépített üzenetküldés. Mi ilyenkor a teendő? Ilyen esetekben rögtön gyanakodhatunk, hogy a szerveren tiltva van a PHP mail funkció, tehát SMTP-t kell használnunk a levelezésre.

A megoldás a WP-Mail SMTP bővítmény! Telepítsük, aktiváljuk és engedélyezzük, hogy lecserélje a beépített PHP mail() funkciót. Ajánlott létrehozni a szerveren egy e-mail fiókot, amit majd levelezésre használunk, tehát szükség lesz egy létrehozott e-mail címre és a fiók jelszavára is.

Aktiválás után a “Beállítások/Email” fül alatt konfigurálhatjuk.

From Email: Ide kerül az az e-mail cím, amit küldésre kívánunk használni (tehát amit korábban létrehoztunk)
From Name: A küldő neve (lehet az oldalunk neve)
Mailer: “Send all WordPress emails via SMTP.” (tehát hogy minden üzenetet SMTP-n keresztül küldjön ki a WordPress)

Jöhetnek az SMTP beállítások:

SMTP host: Ez maradjon localhost (kivéve ha a tárhely információkban nem szerepel más cím az SMTP e-mail küldésre vonatkozóan)
SMTP port: Ez szervertől függően lehet 25, 465 vagy 587
Encryption: Lehet titkosítás mentes, SSL vagy TLS. Szintén szerverfüggő, a szolgáltatótól tudhatjuk meg, hogy számunkra melyik opció fog működni.
Authentication: Szinte minden esetben az igent (tehát Yes) kell választani.
Username: A létrehozott e-mail címünk ([email protected] formátumban)
Password: Az e-mail fiókod jelszava

Ha készen vagyunk, akkor mentsünk és küldjünk magunknak egy teszt üzenetet az oldal alján található mező kitöltésével. Ha megérkezik, akkor sikeresen konfiguráltuk a bővítményt és a WordPress is képes lesz üzeneteket küldeni a felhasználóknak, ha viszont nem jön az e-mail és a fenti kimenet is “false” kifejezést ad vissza, akkor valamelyik paraméter hibás, tehát játszadoznunk kell még a beállításokkal. Sajnos sokszor trükkös a konfiguráció, ezért nem szabad feladni az első sikertelenség után. Fontos még tudni, hogy a teszt üzenet néha a SPAM mappában landol, tehát ne felejtsünk el oda is bekukkantani.

Még egy hasznos trükk a fentiek kiegészítésére: Ha rendelkezünk Gmail fiókkal és e-mail címmel, akkor akár azt is használhatjuk e-mail küldésre, ilyen esetben így néz ki a konfiguráció:

SMTP host: smtp.gmail.com
SMTP port: 465
Encryption: SSL
Authentication: Yes
Username: [email protected] (tehát a gmail-es e-mail címed)
Password: A gmail fiókhoz tartozó jelszavad

 

Ha tetszik, mutasd meg másoknak is: