WordPress telepítése

[Ezt a cikket 5 perc elolvasni.]

Ahhoz, hogy használatba vehesd a kedvenc tartalomkezelődet először telepítened kell a tárhelyedre. Ez első olvasásra ijesztőnek tűnhet, de szerencsére koránt sem bonyolult a folyamat. Ha rendelkezel cPanel hozzáféréssel, akkor lehet, hogy nálad is aktív a Softaculous, Installatron vagy éppen a Fantastico elnevezésű menüpont. Ezek a felhasználók életét megkönnyítő kiegészítők, amelyek segítségével több száz népszerű (és kevésbé ismert) scriptet tudsz telepíteni cPanelen keresztül, mindössze néhány kattintással. Természetesen köztük van a WordPress is. Ebben az esetben csak az alap adatok megadására van szükség (oldalad neve, adminisztrátor felhasználó neve és jelszava, e-mail címed és egyéb alapvető beállítások), a rendszer pedig mindent elvégez helyetted. Néhány pillanat és már be is jelentkezhetsz a vezérlőpultra.

Legtöbb esetben azonban a kézi telepítés az egyetlen lehetőség, így ezzel sem árt megismerkedni. Csak néhány perc az egész és itt sem szükséges komolyabb informatikai ismeret.

1, Az első lépés a WordPress fájlok letöltése. Ezt legegyszerűbben ide kattintva tudod megtenni. A letöltött tömörített állományt csomagold ki egy tetszőleges mappába.

2, Indítsd el a kedvenc FTP kliensedet (FileZilla vagy TotalCommander ajánlott) és töltsd fel a kicsomagolt fájlokat a tárhelyed megfelelő könyvtárába. Ez általában a public_html, web vagy htdocs nevű mappa, de szervertől és beállítástól függően egyéb neve is lehet. Ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor olvasd el a tárhelyed aktiválásakor kapott e-mailt vagy böngéssz a szolgáltatód webes súgójában. Legvégső esetben az ügyfélszolgálatnak is írhatsz, biztosan segíteni fognak. Fontos még megjegyezni, hogy nem szükséges feltölteni az egész kicsomagolt WordPress mappát, elég csak a benne lévő fájlokat/könyvtárakat. Amennyiben a WordPress mappával együtt töltöd fel, úgy az oldalad elérése a következőképpen fog kinézni: “http://oldalad.hu/wordpress/”, holott az ideális URL a “http://oldalad.hu”. Természetesen telepíthetsz almappába vagy aldomainre is, ebben az esetben létre kell hoznod egy almappát vagy aldomaint és oda feltölteni a WordPress fájlokat. A telepítés további lépései ilyenkor megegyeznek.

3, Létre kell hoznod egy adatbázist. Mint ahogy a legtöbb modern webes alkalmazás, úgy a WordPress is adatbázisban tárolja az információkat, a telepítéskor pedig meg kell majd adnod a tárhelyed adminisztrációs felületén létrehozott adatbázis nevét, felhasználónevét és jelszavát. Talán ez lehet a legtrükkösebb lépés azok számára, akik még sosem láttak ilyet, de ez sem bonyolult. Sajnos egységes útmutatót nehéz alkotni, mivel ahány tárhelyszolgáltató, annyiféle webes panel és különböző felület, viszont mindig a MySQL szekciót kell keresni, ott pedig az új adatbázis létrehozását. Mivel adatbázisa csak egy létező felhasználónak lehet, ezért ha még nincs MySQL felhasználónk, akkor először is ezt kell létrehoznunk. A megadott nevet és jelszót jegyezzük fel, majd hozzunk létre egy adatbázist és rendeljük hozzá az imént létrehozott felhasználónkhoz megadva a felhasználó számára az összes kiválasztható jogot (legyen minden lehetőség bepipálva). Ez fontos lépés, viszont könnyen elfelejthetjük, ebben az esetben pedig nem fogjuk tudni folytatni a telepítést, hiába adtuk meg a megfelelő adatokat.

4, Indítsuk el a telepítést! Nyissuk meg a weboldalukat és ha mindent jól csináltunk, akkor a következő kép fogad majd:

FireShot Screen Capture #008 - 'WordPress › Telepítő fájl beállítások' - szepesiweb_com_szaki_wp-admin_setup-config_php

Kattintsunk a “Rajta!” gombra és lépjünk tovább.

FireShot Screen Capture #009 - 'WordPress › Telepítő fájl beállítások' - szepesiweb_com_szaki_wp-admin_setup-config_php_step=1&language=hu_HU

Adjuk meg a létrehozott adatbázisunk nevét, felhasználónevét és jelszavát. Az adatbázis kiszolgáló szinte minden esetben localhost (azaz ugyanazon a szerveren fut, ahol a tárhelyünk is van). Egyes esetekben más címe is lehet, erről szintén a tárhelyszolgáltatótól kapott dokumentációban tudunk tájékozódni. Az alapértelmezett tábla előtag a “wp_” ezt azonban biztonsági okokból érdemes valami egészen másra cserélni (például “zwut_”). Amennyiben mindent helyesen adtunk meg a következő kép fogad majd:

FireShot Screen Capture #010 - 'WordPress › Telepítő fájl beállítások' - szepesiweb_com_szaki_wp-admin_setup-config_php_step=2

Indítsuk a telepítést!

FireShot Screen Capture #011 - 'WordPress › telepítés' - szepesiweb_com_szaki_wp-admin_install_php_language=hu_HU

Adjuk meg a honlap nevét és az adminisztrátor felhasználó nevét és jelszavát. Nagyon fontos, hogy ha egy mód van rá, akkor ne használjuk az “admin” nevet, mivel ez biztonsági kockázatot jelent. A megadott jelszavunk legyen legalább 8 karakter, tartalmazzon kis- és nagy betűt, valamint speciális karaktert is és semmilyen formában se lehessen hozzánk kötni (ne legyen születési dátum, lakcím, párunk neve, stb.). Az utolsó lépés az e-mail címünk megadása és a keresőrobotok engedélyezése vagy éppen tiltása. Érdemes a fejlesztés idejére tiltani a feltérképezést, az oldal elkészülte után pedig egy kattintással ismét engedélyezhetjük a vezérlőpult “Beállítások/Olvasás” szekciója alatt.

A telepítés gomb megnyomása után készen is vagyunk, jelentkezzünk be a vezérlőpultra és kezdjünk el ismerkedni a felülettel és a beállításokkal. A vezérlőpult alapértelmezett címe a “http://oldalad.hu/wp-admin”, de ez bármikor megváltoztatható (ehhez azonban bővítmény telepítése szükséges). Ha bármilyen oknál fogva nem működne a fenti cím, akkor be lehet jelentkezni még a “http://oldalad.hu/wp-login.php” cím megnyitásával is.

Ugye, hogy nem is volt bonyolult? [icon icon=”smile-o” url=”” size=”18px” new_window=”no”]

Ha tetszik, mutasd meg másoknak is: