Hogyan és honnan válasszunk sablont?

[Ezt a cikket 6 perc elolvasni.]

A kezdő WordPress felhasználók számára fejtörést okozhat, hogy hol is érdemes elkezdeni a keresést, ha a beépített sablonok kevésnek bizonyulnak (és lássuk be, ez legtöbbször így is van). Rengeteg gyűjtemény található az interneten és számtalan oldal kínál prémium témákat egy megadott összegért cserébe. Vannak jó vételek és vannak dolgok, amiket ajánlatos elkerülni. Ebben a cikkben megpróbálom összefoglalni, hogy hol érdemes nézelődni, ha ingyenes sablonra van szükségünk és tippet adok arra is, hogy merre érdemes elkölteni a pénzünket, ha tényleg egy igényes külsőt szeretnénk aggatni a WordPress motorra.

Még a keresés elkezdése előtt fontos tisztázni, hogy mire is van szükségünk. Ajánlott gondolatjelesen összeszedni a pontos igényeket mind a beépített funkciók, mind a kinézet terén, így célirányosan tudunk majd válogatni és így sokkal kevesebb dolgunk lesz a beállítás és belakás során is. Ma már kötelező, hogy egy sablon reszponzív legyen (azaz minden felbontáson és eszközön jól mutasson), így tehát csak ezek között nézelődjünk. A prémium (fizetős) témák között ez már alapfeltétel, az ingyenes változatoknál azonban még mindig elég sokat találni, ami nem felel meg ennek a kitételnek. Mivel a bejövő forgalom egyre nagyobb része érkezik okostelefonról/tabletről ezért vétek lenne, ha ezeket a látogatóinkat veszni hagynánk egy elavult sablon miatt. Ha szeretnénk webshopot, akkor ajánlott olyan témát választani, ami beépítetten támogatja ezt, ugyanez igaz abban az esetben is, ha többnyelvű lesz a tartalmunk.

Döntsük el, hogy hajlandóak vagyunk-e fizetni a sablonért vagy csak az ingyenes alternatívák jöhessenek-e szóba. A prémium témák általában 30 és 60 dollár közötti áron vásárolhatók meg, de fontos tudni, hogy ebben az árban benne van a kiemelt támogatás is, tehát ha elakadnánk vagy kérdésünk lenne, akkor fordulhatunk a fejlesztőkhöz, akik gyorsan és hatékonyan oldják meg a gondjainkat. Szinte minden esetben csomagolnak a témánk mellé még prémium bővítményeket is (például revolution slider, visual composer, stb.), ezek ára pedig egyenként jóval drágább lenne, mint amit a sablonért összesen fizetünk.

Ha nem szeretnénk pénzt kiadni vagy egész egyszerűen nincs szükségünk a prémium témák nyújtotta szolgáltatásokra, akkor sem kell csüggedni, mert végtelen számú ingyenes alternatíva áll a rendelkezésünkre és ezek között elég szép számmal akadnak minőségi és jól kinéző darabok is. Persze a sikerért meg kell dolgozni, sokat kell kutakodni és nagyon sok demót kell megtekinteni, de szinte biztos, hogy a végén rátalálunk arra, amit keresünk. Ha egy étterem honlapjához szeretnénk sablont, akkor érdemes rögtön ezen a vonalon elindulni, persze mint a legtöbb keresést, ezt is angolul ajánlatos indítani. Csak a nagyon egyedi igények okozhatnak gondot, ellenkező esetben biztos, hogy lesz specifikus kollekció akár éttermek, akár kávézók, akár edzőtermek számára. Érdemes felkészülni, hogy az ingyenes sablonok mellé nem mindig csomagolnak részletes dokumentációt és a demó tartalom megléte is ritka. Ez azért hasznos, mert a segítségével néhány perc alatt rekonstruálhatjuk a tárhelyen a sablon kinézetét és funkcióit bemutató oldalon látottakat, tehát sokkal könnyebben tudunk dolgozni, hisz elég csak átírni/kikapcsolni a nem passzoló részeket és nem szükséges magunknak kitapasztalni, hogy mit és merre érdemes keresni a téma beállításaiban.

A “honnan töltsek le ingyenes sablont?” kérdésre sem titok a válasz, elég csak indítani egy Google keresést például a “best free wordpress themes 2015” kulcsszóra és máris böngészhetünk a jobbnál jobb gyűjtemények között.

A teljesség igénye nélkül itt van néhány találat a lusták számára:

Érdemes még szétnézni a WordPress hivatalos és ingyenes sablontárában is: [link] Ugyanezt megtehetjük a vezérlőpulton keresztül is a “Megjelenés/Sablonok/Új hozzáadása” rész alatt is.

Ha az ingyenes témák nem elégítik ki az igényeinket, akkor a fizetős változatok körül kell nézelődnünk, erre pedig a legjobb hely a themeforest.net WordPress szekciója. A cikk írásának idejében több, mint 6.000 sablon közül választhatunk, ezek pedig egytől-egyig mind az oldal üzemeltetői által jóváhagyott és ellenőrzött feltöltések. Szerencsére rengeteg paraméter szerint szűkíthetjük a találati listát és természetesen ár alapján, valamint kulcsszavakra is kereshetünk. Az innen vásárolt sablonokhoz és bővítményekhez egy meghatározott ideig automatikusan megkapjuk a frissítéseket is, ez pedig külön előny. Sajnos az oldalon nemrégiben változtatásokra került sor és ezzel egy időben bevezették a lakhely szerinti kötelező áfát is, ami sajnos a magyarországi vásárlóknak 27%-os többletkiadást jelent a sablon árán felül. Ha PayPal-al fizetnénk, akkor ennek is van egy plusz 2 dolláros költsége, ezeket jó, ha észben tartjuk.

Találni még vásárlásra érdemes prémium sablonokat bizonyos népszerű fejlesztők weboldalain is, ilyen például az Elegant Themes, vagy a webshopokra specializálódott WooThemes (a csapat, aki a WooCommerce bővítmény fejlesztéséért is felelős).

Ne engedjünk a sötét oldal csábításának és ne tévedjünk feltört prémium sablonok terjesztésével foglalkozó oldalakra, hiszen hiába csábító, hogy ingyen megkaphatjuk azt, amiért eredetileg fizetnünk kéne, ha a letöltött téma egy ezer éves kiadás, tele biztonsági résekkel. És ez még a jobbik eset. A hackerek nagyon sokszor módosítják a PHP fájlokat és olyan kiskapukat helyeznek el bennük amiket aztán később változatos célokra használhatnak fel (spammelés, weboldalunk feltörése vagy akár a szerver feltörése). Az ilyen oldalakról letöltött sablonokhoz természetesen semmiféle támogatás nem jár az eredeti fejlesztőtől, ezen felül frissítéseket sem kapunk, ezek pedig komoly problémát jelentenek a mai világban.

Ha tetszik, mutasd meg másoknak is: