WP Rollback – Verzióváltás egyszerűen

[Ezt a cikket 3 perc elolvasni.]

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a weboldalunk alatt futó rendszer naprakészen tartása, ebbe beletartozik a WordPress “mag”, és a telepített bővítmények valamint sablonok frissítése is. Előfordulhatnak azonban olyan esetek, amikor a frissítés után valami hiba csúszik a gépezetbe és az addig gond nélkül működő weblap hibásan jelenik meg, esetleg egy korábban problémamentes funkció működésképtelenné válik.

Nemrégiben egy WooCommerce frissítés után egy honlap teljes áruház része megszűnt működni, ezt pedig gyorsan kellett orvosolnom, mert folyamatosan érkeztek a látogatók. Úgy tűnt, hogy a régi verziós – és sajnos a fejlesztők által magára hagyott – sablon okozza a gondot (inkompatibilitás az új WooCommerce funkciók és a sablon régi integrációi között), ezért nem volt más teendő, mint ideiglenesen visszaállni a hibamentesen működő korábbi WooCommerce verzióra. Alap esetben ez a folyamat úgy zajlana, hogy fellépek a WordPress.org plugin könyvtárába, kikeresem a WooCommerce-t, majd legörgetek a verziótörténetig és kibogarászom a nekem kellő kiadást, amit aztán manuálisan letöltök, majd FTP-n keresztül a régi verzió törlése után feltöltöm. Ez sajnos nem két perc és nem is felhasználóbarát és az átlag felhasználónak legtöbbször az is nehézséget okoz, hogy egy bizonyos korábbi verziót megtaláljon és letöltsön.

Ennek a problémának a kiküszöbölésére hozták létre az igen hasznos “WP-Rollback” nevű bővítményt, ami pont annyit tesz, amit a neve is sugall, azaz pár kattintással bármelyik bővítményünk és sablonunk verzióját könnyedén meg tudjuk változtatni mindkét irányba, tehát tudunk korábbi verziót is telepíteni, de felfelé is léphetünk, tehát korábbiról újabbra is képes váltani.

Telepítés és aktiválás után “Rollback” néven egy új opció jelenik meg a “Bővítmények / Telepített bővítmények” és a “Megjelenés / Sablonok / Sablon” szekciókban minden egyes plugin/sablon mellett.

Erre kattintva egy új ablak ugrik elénk ahol máris ki tudjuk választani, hogy melyik verzióra is szeretnénk cserélni a jelenleg telepített kiadást.

Sablonok esetében rá kell kattintanunk a sablon tulajdonságaira, hogy megtaláljuk a “Rollback” gombot.

Magától értetődik, hogy minden verzióváltás előtt készítsünk biztonsági mentést az oldalunkról! Azt is fontos még megjegyezni, hogy a plugin csak a WordPress bővítménytárában megtalálható bővítményekkel és sablonokkal működik, megvásárolt prémium, vagy más helyről származó kiegészítőkkel sajnos nem fogjuk tudni használni.

Ha tetszik, mutasd meg másoknak is: