Sitemap.xml létrehozása WordPress-el

sitemap.xml
[Ezt a cikket 4 perc elolvasni.]

A legtöbb weboldal elsődleges forgalma a keresőből érkezik, így érdemes megfeleltetni oldalunkat bizonyos keresőoptimalizálási szempontoknak, melynek jelentős alapját képezi a sitemap.xml. Nézzük mi is ez pontosan, illetve milyen lehetőségeink vannak a sitemap létrehozására a WordPress esetében.

Mi az a sitemap.xml?

A sitemap.xml egy olyan XML alapú fájl, aminek célja a weboldalon található információk rendszerbe foglalása. Gyakorlatilag, mint a neve is mutatja egy térképet jelent a weboldal szerkezetéről.

Persze az XML felépítésnek köszönhetően ennél jóval többet információt is adhatunk az oldalról általa, például megadhatók benne olyan meta információk, mint pl. az adott oldal utolsó módosítási időpontja vagy a frissítési gyakoriság, de adatokat szolgáltathatunk a médiaelemek technikai információiról (például egy kép méretéről, vagy egy videó hosszáról is)

Miért van szükség a sitemap-ra?

A modern keresőmotorok ugyan képesek a weboldal feltérképezésére a sitemap megléte nélkül is, azonban nagy valószínűséggel az oldalak egy részét lesz csak képes feltérképezni a kereső. Mivel a keresőalgoritmusok számára rendelkezésre álló információkat az oldal belső és az oldalra mutató linkek alapján térképezik fel, így előfordulhat, hogy néhány egyébként fontos aloldal nem jut a kereső tudomására. Főként akkor probléma ez, ha viszonylag sok oldallal rendelkezünk, esetleg valamilyen rendszeresen frissülő tartalommal. Ilyenkor nincs mód arra, hogy minden oldalra mutató hivatkozást tudjunk létrehozni a menürendszerben, hiszen az egy oldalon belüli 50 hivatkozás nem túl szerencsés.

Ha a weboldal rendelkezik sitemap.xml fájllal, a kereső az ebben foglalt oldalak mindegyikét beindexeli magának.

Sitemap.xml létrehozása

Létrehozhatjuk térképünket online generátorokkal, amiket azután manuálisan bemásolva a saját könyvtárunkba. A módszer nem túlzottan kényelmes abban az esetben, ha rendszeresen frissülő tartalmakkal jelentkezünk, hiszen minden egyes frissítés után újra kell generálnunk a térképet. Viszont hasznos lehet ha csak néhány statikus oldallal rendelkezünk. Íme néhány online sitemap generátor, ahol elegendő megadnunk az oldalunk elérési útvonalát:

WordPress sitemap

WordPress használata esetén több bővítmény is rendelkezésünkre áll, amelyek automatikusan újragenerálják a fájlokat, ha valamilyen változás történik az oldalon.

Google XML Sitemaps (letöltés)

Ezzel a bővítménnyel a legegyszerűbb kezelni az oldaltérképet. Néhány egyszerű beállítása után le kell generálnunk a fájlt, ezután automatikusan újat hoz létre, ha frissül a tartalom.

XML Sitemap (letöltés)

Nyers sitemap.xml generátor. Nincs szükség beállításokra, teszi a dolgát a háttérben.

Yoast SEO (letöltés)

A Yoast SEO általános SEO bővítmény a WordPress-hez, ami többek között megoldja a sitemap generálását is. A Yoast érdekessége ebből a szempontból, hogy nem csupán egy nyers sitemap.xml-t hoz létre (sőt gyakorlatilag ez nem is jön létre, hanem egy struktúrált rendszerbe illeszti be típusonként a tartalmainkat.

Ezáltal nagyobb tartalommal rendelkező oldalak kezelésére is alkalmas, hiszen gondoskodik róla, hogy ne legyen túlzottan nagy az XML állományunk, ami könnyíti a feldolgozást is

Egyéb SEO bővítmények

A WordPress esetén további népszerű összetett SEO bővítményeket is találunk. Ezek általában rendelkeznek valamilyen sitemap funkcióval. Érdemes még megemlíteni egy másik, gyakran használt SEO bővítményt az All in One Webmaster-t is.

Ha tetszik, mutasd meg másoknak is: