Shortcode használata a sablonban

[Ezt a cikket 2 perc elolvasni.]

A shortcode (magyarra fordítva “rövid kód”) ahogy a neve is mutatja egy aprócska kis kódrészlet, amit beilleszthetünk bejegyzésünk, oldalunk vagy widgetjeink tartalmi részébe és ezzel könnyedén megjeleníthetjük a bővítményünket (vagy bizonyos funkcióját) a számunkra legszimpatikusabb helyen. Például ahhoz, hogy meg tudjam jeleníteni a “Kapcsolat” oldalon a Contact form 7 üzenetküldő pluginem alapértelmezett űrlapját ezt a shortcode-ot kell használnom:

[contact-form-7 id="4" title="1 kapcsolati űrlap"]

Mint látható ez a kis kódrészlet felelős azért, hogy megjelenjen maga az űrlap és a hozzá kapcsolódó összes funkció az oldalamon. Minden bővítménynek saját shortcode-ja van, de ezek legtöbbször szerencsére jól láthatóan és egyértelműen vannak megjelenítve, tehát ha ilyet látunk, akkor már tudjuk, hogy hogyan is használjuk.

Viszont mi van akkor, ha én ezeket a kódokat a sablonom egy tetszőleges helyén akarom megjeleníteni? Sajnos a shortcode önmagában nem működik a PHP kódok mellett, ezért hiába is másoljuk be a megfelelő helyre, nem érjük el vele a célunkat. Legjobb esetben is annyi lesz az eredmény, hogy a beillesztett formában fog visszaköszönni az oldalunk újratöltésekor. Szerencsére erre is van megoldás.

Használjuk a következő PHP kódot, ha a sablonunk PHP fájljának tetszőleges helyén szeretnénk meghívni a shortcode-ot:

<?php echo do_shortcode('[IDE_JON_A_SHORTCODE]'); ?>

Természetesen az [IDE_JON_A_SHORTCODE] helyett használjuk a valódi kódunkat.

Mielőtt azonban feleslegesen dolgoznánk nézzük meg, hogy a használt bővítmény dokumentációjában van-e információ arról, hogy hogyan használjuk PHP környezetben. A népszerű pluginek legtöbbször az alapértelmezett shortcode mellett rendelkeznek PHP környezetben meghívható verzióval is, viszont ha mégsem így lenne, akkor már azt is tudjuk, hogy hogyan hidaljuk át ezt a problémát.

Ha tetszik, mutasd meg másoknak is: