A kikapcsolt bővítmények lassítják az oldalam?

[Ezt a cikket 5 perc elolvasni.]

A WordPress egyik nagy előnye, hogy funkciói könnyedén és gyorsan kiegészíthetők bővítmények telepítésével, de fontos tisztázni, hogy mi a különbség a telepített, a bekapcsolt és az inaktív bővítmények között. Az valószínűleg mindenki számára egyértelmű, hogy egy telepített és bekapcsolt plugin hatással van az oldal sebességére és betöltési idejére, de többször is megkérdezték már tőlem, hogy mi a helyzet a telepített, de kikapcsolt bővítményekkel. Van-e értelme inaktív bővítményeket telepítve hagyni az oldalunkon? Lassítják a betöltést? Esetleg van bármi hátránya a hátrahagyott plugineknek? Ezeket a kérdéseket fogjuk most tisztázni.

Bővítményeket nagyon egyszerűen tudunk hozzáadni a “Bővítmények / Új hozzáadása” szekcióban és szerencsére az újabb WordPress kiadásokban már rá is kereshetünk a szükséges kulcsszavakra és a rendszer rögtön listázza is a választékot, mindezt bemutató képekkel és rövid leírással és egy kattintásra felugró részletes bemutatóval. Az elérhető lehetőségek közül mindig érdemes azt választani, aminek a lehető legjobb az értékelése és általánosságban igaz az is, hogy minél többen használják, annál nagyobb a valószínűsége, hogy nekünk is megfelelő lesz. A “Telepítés most” gombra való kattintással indul el a bővítmény telepítése, ez pedig annyit jelent, hogy letöltődik a WordPress bővítménytárából és átvándorol a tárhelyünkön található “wp-content/plugins/pluginneve” mappába.

A telepítés után a “Bekapcsolás” gombbal tudjuk életre kelteni a plugint, ha ez a lépés kimarad, akkor nem fog aktiválódni, így használni sem fogjuk tudni. A telepített bővítményeket mindig a “Bővítmények / Telepített bővítmények” almenüben találjuk, itt ellenőrizhetjük, hogy mi van bekapcsolva és mi nincs, természetesen bármit ki- és bekapcsolhatunk, amikor szükséges. Ha törölni szeretnénk, akkor azt szintén itt fogjuk tudni megtenni.

Lassítják a kikapcsolt bővítmények az oldalam?

A kérdés jó, a válasz egyszerű: Nem! A folyamat úgy működik, hogy amikor kikapcsolunk egy bővítményt, akkor az adatbázisba kerül egy bejegyzés arról, hogy az ehhez a pluginhez tartozó mappát ne olvassa a rendszer, ezáltal teljesen érintetlen is marad, az alapértelmezett oldalmegtekintéskor és betöltéskor még csak egy fájlt sem fog megnyitni onnan a WordPress, tehát lényegében olyan, mintha ott sem lenne. Nincs befolyása a betöltési időre és a sebességre. Egyedül akkor “néz rá” a rendszer a kikapcsolt bővítményre, amikor megnyitjuk magát a bővítmények oldalt, de ekkor is csak az úgynevezett “header”-t olvassa be, hogy meg tudja jeleníteni róla az alapvető információkat (név, leírás, verziószám, stb.).

Biztosak lehetünk tehát benne, hogy ha lassú az oldalunk, akkor azt nem az inaktív, de telepített bővítmények okozzák, még akkor sem, ha rengeteg van belőlük. Ilyen esetben úgynevezett sebesség optimalizálásra van szükség és szerencsére ebben a témában is írtunk már cikket: WordPress oldalunk sebesség optimalizálása

Okozhat-e gondot, ha fenn hagyom a telepített, de inaktív bővítményeket?

Itt viszont egy nyomatékosított IGEN a válasz, ugyanis fenn áll az esélye, hogy egy telepített bővítmény biztonsági rést tartalmaz, ezen keresztül pedig könnyedén feltörhetővé és sebezhetővé válik a weboldalunk. Legrosszabb esetben akár búcsút is mondhatunk a teljes weboldalnak, ez pedig igen kellemetlen lehet, főleg, ha nem rendelkezünk naprakész biztonsági mentéssel. Minél több bővítményünk van, annál nagyobb az esély rá, hogy ezek közül valamelyik tartalmaz sebezhetőséget.

Sokan szeretik tesztelni és kipróbálni a bővítményeket, egészen addig, amíg rá nem akadnak a feladatnak leginkább megfelelőre, ilyenkor pedig legtöbbször elmarad a korábban már kipróbált bővítmények eltávolítása. A kikapcsolás nem elég, ha valamire nincs többé szükségünk és biztosan nem is fogjuk már használni a közeljövőben, akkor mindig távolítsuk el. A kikapcsolt, de telepítve maradt bővítmény ugyanúgy sebezhető (lehet) és azon keresztül az oldalunk is megtámadható!

Összegezve tehát mindössze annyi a lényeg, hogy csak azokat a bővítményeket telepítsük, amikre valóban szükségünk van, amit pedig nem használunk többé azokat minden esetben töröljük. Kikapcsolni csak tesztelés idejére, ideiglenesen érdemes, vagy akkor, ha tudjuk, hogy rövidesen újból szükségünk lesz arra a bizonyos pluginre. Érdemes azonban belőlük minél kevesebbet használni, mivel hatással vannak az oldalunk betöltési idejére, ezen felül biztonsági réseket is tartalmazhatnak, főleg ha már nincsenek aktívan fejlesztve.

Ha tetszik, mutasd meg másoknak is: