Better File Editor – Az okos fájlszerkesztő

[Ezt a cikket 2 perc elolvasni.]

A minap szembesültem egy olyan kérdéssel, hogy létezik-e alternatíva amivel ki lehetne váltani a WordPress beépített, – igen csak fapados – fájlszerkesztőjét. A legtöbben nem is használjuk, hiszen FTP-n keresztül bármihez hozzáférünk, ezután pedig végtelen számú program áll rendelkezésünkre, amelyekkel a saját gépünkön már könnyedén tudjuk szerkeszteni a módosítani kívánt PHP, Javascript vagy éppen CSS fájlt. Mi a helyzet azonban akkor, ha valamilyen oknál fogva nincs FTP hozzáférésünk vagy éppen az ügyfél nem szeretné azt megadni nekünk? Az is gyakori, hogy egy megadott számú sor tartalmát szeretnénk csak ellenőrizni (például hibakeresés során), ekkor pedig szintén hasznos lehet a cikk címében szereplő Better File Editor plugin.

Szerencsére nincsenek bonyolult lépések, a telepítés és aktiválás után rögtön lecserélődik a beépített szerkesztő felület, a bővítmény és a sablon szekcióban is. Elég megnyitni módosításra egy sablont és máris látni fogjuk a különbséget. A sorok automatikusan számozódnak, a programnyelv és a kód típusa automatikusan felismerésre és kiemelésre kerül, ezen felül természetesen az általunk elkövetett hibákra is figyelmeztet. Nincs több elfelejtett pontosvessző, lezáratlan HTML tag vagy éppen befejezetlen CSS szabály.

A kinézet is fontos, ezért világos és sötét témák közül is választhatunk, így a számunkra legmegfelelőbb külsőt aggathatjuk a szerkesztő felületére.

Igazán hasznos még a beépített kereső- és cserélő funkció is, ezek billentyű kombinációja a CTRL+F, valamint CTRL+H.

A hasznos gyorsbillentyűk felsorolása itt még korántsem ér véget, a teljes listát a következő linken lehet átböngészni (érdemes!): [link]

Ha az FTP nem elérhető vagy ha nem elég az alapértelmezett WordPress fájlszerkesztő tudása, akkor ez a plugin az, amire szükségünk van!

Ha tetszik, mutasd meg másoknak is: