Bejegyzések megjelenítése egy bizonyos kategóriából

[Ezt a cikket 3 perc elolvasni.]

Gyakran előfordul, hogy szeretnénk megjeleníteni a bejegyzéseinket, de nem ömlesztve, hanem csak egy általunk kiválasztott kategóriából. Ennek kivitelezésére több megoldás is létezik, ezekből most bemutatunk kettőt, mégpedig egy erre a célra szánt bővítményt és a kódrészletet, amit bárhol használhatunk.

Alapértelmezetten a WordPress is képes megjeleníteni kategóriákat és legfrissebb bejegyzéseket widgetek formájában, azonban szűrésre egyik sem ad lehetőséget.

A Recent Post Widget Extended bővítmény ahogy a neve is mutatja egy widget, azonban rendelkezik shortcode-al is, így bejegyzéseinkben vagy oldalainkban is használhatjuk. Nagyon jól és egyszerűen paraméterezhető, a beállításaiban könnyedén megadhatjuk, hogy mi és hogyan is jelenjen meg. Aktiválás után a “Megjelenés / Widgetek” alatt találjuk és elég csak a kívánt widget pozícióba húzni. A beállítások lehetőségei közt a “Limit to category” szekció alatt pipálhatjuk be azt a kategóriát, amelyből szeretnénk a bejegyzéseket megjeleníteni.

Többek között megjeleníthetünk a segítségével kiemelt képet, dátumot, tetszőleges hosszúságú kivonatot, beállíthatjuk a listázás sorrendjét, adhatunk meg egyéni szöveget a listák fölé/alá, stb.

Ha nem widgetként szeretnénk használni, akkor shortcode használatával is ugyanígy paraméterezhető és bármelyik oldalunkon vagy bejegyzésünkben listázhatjuk a posztjainkat.

Egy egyszerű példa:

[rpwe limit="5" excerpt="true" cat="72" ]

Ez a shortcode az öt legfrissebb bejegyzést jeleníti meg kivonattal együtt a 72-es kategóriából (ezt természetesen módosítsuk). A további elérhető paraméterekről a plugin oldalán tudunk tájékozódni.

Ha nem szeretnénk bővítményt használni vagy egyéni fejlesztés miatt a kódrészlet praktikusabb, akkor itt egy működő megoldás, amit akár a sablonunkban is tudunk használni tetszőleges helyen:

<?php $catquery = new WP_Query( 'cat=72&posts_per_page=5' ); ?>
<ul>
<?php while($catquery->have_posts()) : $catquery->the_post(); ?>
<li><h3><a href="<?php the_permalink() ?>" rel="bookmark"><?php the_title(); ?></a></h3>
<ul><li><?php the_content(); ?></li>
</ul>
</li>
<?php endwhile; ?>
</ul>
<?php wp_reset_postdata(); ?>

Természetesen itt is át kell írnunk a kategória ID-t és ha szükséges, akkor a listázandó bejegyzések számát is. A példánk esetében a bejegyzés teljes tartalma megjelenítésre kerül, ha csak a kivonatot szeretnénk látni, akkor írjuk át a “the_content()” részt “the_excerpt()”-re.

Ha tetszik, mutasd meg másoknak is: