Ajánlott sablonok híroldalak és magazinok számára

[Ezt a cikket 9 perc elolvasni.]

A WordPress szinte minden típusú weboldal elkészítéséhez jó alapot nyújthat, nincs ez másképp akkor sem ha híroldalt, vagy magazint szeretnél indítani, vagy egyszerűen egy igényes kinézetű blogot raknál össze.

Ebben a bejegyzésben közelebbről megvizsgáljuk, hogy milyen előnyökkel jár az, ha a WordPress CMS-re alapozod új magazinodat, illetve bemutatok néhány sablont ami jó megjelenést biztosít majd a weblapodnak.

Miért válaszd a WordPress-t íróként, vagy bloggerként?

A WordPress alapvetően egy blog platformként kezdte a pályafutását. Azzal a céllal indították, hogy egy egyszerűen kezelhető, de funkciógazdag felületet biztosítsanak azoknak akik szeretnének saját webes felületet, de nem értenek a programozáshoz, vagy egyszerűen nem akarnak azzal foglalkozni.

Az évek során egyre több eszközt kaptak a WordPress felhasználók, ma már egy frissen telepített WordPress CMS is rengeteg funkciót tartogat, de több ezer ingyenes bővítmény közül választhatnak azok, akik extra funkcionalitásra vágynak.

Az egyik legnagyobb előny a tartalomkészítők számára a könnyen kezelhető vizuális szerkesztő felület. Ezen a felületen szövegszerkesztőhöz hasonlóan felviheted és testre szabhatod a tartalmaidat. A betűtípustól kezdve, a színeken keresztül a fejlécekig szinte mindent egyedivé tehetsz és azonnal publikálhatsz.

A szerkesztő felület egyébként sok extrát tartogat. Szöveges tartalmak mellett beszúrhatsz képeket, videókat, vagy olyan beágyazható elemeket, mint például egy Google térkép, vagy egy közösségi média profil. Táblázatokat készíthetsz, közösségi média megosztást biztosító gombokat helyezhetsz el, vagy épp űrlapokat is beszúrhatsz.

Adminisztrátorként különböző felhasználói jogosultságokat oszthatsz ki. Így biztos lehetsz benne, hogy mindenki csak az előre meghatározott funkciókat érheti el.

A beépített médiatárban minden feltöltött médiafájlt egy helyen láthatsz és kezelhetsz. Továbbá alapszintű szerkesztési lehetőségeket is kapsz, például ha egy feltöltött kép méretarányai nem megfelelőek, akkor átméretezheted azt.

Hasonlóan hasznos a kategóriák rendszere. A bejegyzéseket kategóriákba sorolhatod amellyel automatikusan elkészül az adott kategória aloldala. Ez kizárólag a kategóriába tartozó bejegyzéseket listázza.

A bővítmények témakörébe nem szeretnék nagyon belemenni, hiszen egy nagyon széleskörű témáról van szó. De ha írásról és publikálásról beszélünk, akkor érdemes megemlíteni a SEO bővítményeket, melyek segítenek a megírt tartalom optimalizálásában. A WordPress plugin könyvtárában számos ilyen ingyenes bővítményt találhatsz.

Ajánlott sablonok magazinok, blogok és híroldalak számára

Mikor megkérdezik tőlem, hogy milyen témát/sablont ajánlok, szinte mindig az Elementor használatát szoktam javasolni. Ez egy úgynevezett oldalépítő bővítmény, mellyel egy vizuális felületet használva rakhatod össze a weblapod egyes aloldalait és elemeit. Ugyan ez időigényesebb, de ha csökkenteni akarod a weboldal készítés költségeit, akkor megfontolandó, hogy sablon helyett magad építed fel a weblapod.

Most azonban olyan megoldásokat fogok javasolni, melyek kész sablonokkal rendelkeznek azok számára, akik a lehető leggyorsabb és legegyszerűbb megoldást szeretnék.

Astra

Az Astra egy prémium verzióval is rendelkező WordPress sablon, melynek már alapváltozata is rengeteg lehetőséget tartogat.

Támogatja a legismertebb oldal építő bővítményeket és számos aloldal sablon áll rendelkezésre már közvetlenül a telepítés után. Emellett nagyon könnyen használható beállítási panellel rendelkezik, ahol a legfontosabb beállításokat egy-egy kattintással módosíthatod.

SEO szempontból is kiemelkedő, mivel az egyik leggyorsabban betöltő sablonról van szó.

Divi

A Divit talán keveseknek kell bemutatnom, egy rendkívül népszerű sablon és oldalépítő bővítmény kombinációjáról van szó. Külön-külön is jól működnek, de együtt lehet kihozni belőlük a legnagyobb potenciált.

Használatával teljesen testre szabhatod a weboldalad megjelenését, de használhatod valamelyik előre elkészített sablont is.

Ultra

Az Ultra kiváló választás bloggerek, írók számára, mivel több híroldal és magazin sablont is kapsz a megvásárlásával.

Támogatja a BuddyPress használatát, így akár közösségi site-ot is építhetsz a magazinod köré és több landing page sablont is kapsz, melyet felhasználhatsz hirdetési kampányaidhoz.

OceanWP

Ha fontos a sebesség, akkor az Astrához hasonlóan az OceanWP is jó választás lehet, hiszen ez az egyik legkevesebb erőforrást használó WordPress sablon.

Rengeteg beállítási lehetőséget tartogat és kompatibilis az összes népszerű oldalépítő bővítménnyel. Használatához elsősorban az Elementort ajánlják a fejlesztői.

News Pro

Ahogy már a neve is elárulja a News Pro egy direkt híroldalak számára kifejlesztett téma. Teljesen testreszabható header, footer és sidebar elemekkel rendelkezik, kiválóak az alapértelmezett tipográfiai beállítások és rengeteg beállítási lehetőséget tartogat.

Hive

Egyszerű, de stílusos megoldást kínál a Hive nevű sablon. Bejegyzéseinket blokkszerűen elrendezve egy régi újság címlapjára hasonlító felületen jeleníthetjük meg. Tipográfiai szempontból kiemelkedő ez a sablon, rendkívül jól olvasható blogot készíthetünk használatával.

Public Opinion

Azoknak ajánlom ezt a sablont akik azonnal, már rögtön telepítést követően szeretnének használatba venni egy letisztult, modern megjelenésű weboldalt.

A rendkívül jó megjelenésű főoldal mellett számos kategória és bejegyzés aloldal sablont is tartalmaz.

Guten Theme

A Guten Theme a WordPress viszonylag újnak számító Gutenberg szerkesztő felületéhez készült. Használatával rendkívül jól kiaknázhatóak az alapértelmezett szerkesztő lehetőségei. Ahol hiányosság van a szerkesztő használatában, ott segít a Guten Theme. Számos extra beállítást ad az alapértelmezett blokkokhoz és új blokkokat is elérhetővé tesz.

Felt

Olyan íróknak ajánlom a Felt használatát, akiknél a vizuális tartalom nagy hangsúlyt kap. Minimalista megjelenésével és a képeket hangsúlyozó felépítésével jó választás lehet vizuális tartalmakat gyakran előállító szakembereknek.

Colormag

Ez az egyik legrégebben piacon lévő, kifejezetten magazinokat kiszolgáló WordPress sablon. Teljesen testreszabható elrendezést kínál a felhasználóinak, jó eséllyel már a rengeteg alapértelmezett elrendezés egyike megfelelő lesz.

Konklúzió

Remélem, hogy ez az összeállítás segítségedre lesz abban, hogy elindíthasd a saját magazinodat, blogodat. A fentebb felsorolt sablonok többsége már rögtön telepítés után nagyszerű megjelenésű weboldalt biztosít számodra. Néhány beállítás módosítása után pedig már nem lesz más dolgod, mint belekezdeni az írásba.

Ha tetszik, mutasd meg másoknak is: