Adminisztrátor felhasználó hozzáadása FTP-n keresztül

[Ezt a cikket 2 perc elolvasni.]

Igen kellemetlen helyzet, amikor nem tudunk bejelentkezni a WordPress vezérlőpultjára az adminisztrátor felhasználói fiókunkkal. Ez akkor fordulhat elő, ha elfelejtettük a felhasználónevünket vagy jelszavunkat és az e-mail címünkre kérhető jelszó helyreállítás sem opció valamilyen okból kifolyólag. Az is megtörténhet, hogy a honlapunkat feltörik és ezzel egy időben eltávolítják vagy éppen módosítják az adminisztrátor fiókokat. Ezekben a helyzetekben lesz a leginkább szükségünk arra, hogy ismételten irányításunk alá tudjuk venni WordPress oldalunk vezérlőpultját egy újonnan létrehozott adminisztrátor felhasználón keresztül.

Korábban már írtunk arról, hogy hogyan is adjunk hozzá új admin felhasználót az adatbázisunkhoz PHPMyAdmin hozzáférésen keresztül, azonban sok esetben ez sem opció, mivel vannak szolgáltatók, akik nem biztosítanak ilyen hozzáférést. Szerencsére ekkor sem kell kétségbe esni, mivel lehetőségünk van egy hétköznapi FTP elérés birtokában is új adminisztrátor felhasználót létrehozni.

Ehhez első lépésként természetesen csatlakozzunk fel FTP-re, majd keressük meg és szerkesszük a sablonunk “functions.php” fájlját. Ez alapértelmezetten a “/wp-content/themes/sablonneve/functions.php” helyen lesz megtalálható. A kódsor, amit a fájl végére be kell illesztenünk a következő:

function wpb_admin_account(){
$user = 'Felhasznalonev';
$pass = 'Jelszo';
$email = '[email protected]';
if ( !username_exists( $user ) && !email_exists( $email ) ) {
$user_id = wp_create_user( $user, $pass, $email );
$user = new WP_User( $user_id );
$user->set_role( 'administrator' );
} }
add_action('init','wpb_admin_account');

Értelemszerűen cseréljük a “Felhasznalonev”, “Jelszo”, és “[email protected]” részeket a létrehozni kívánt felhasználó nevére, jelszavára és email címére.

Ha készen vagyunk, akkor a módosított fájlt töltsük fel újra a tárhelyre, felülírva ezzel a korábbi változatot, majd nyissuk meg a bejelentkező képernyőt és próbáljunk meg belépni az imént megadott felhasználónévvel és jelszóval. Amint ez sikerült töröljük a fenti kódrészletet a “functions.php” fájlból, majd biztonsági okokból változtassuk is meg a felhasználónk jelszavát.

Ezen módszer segítségével bármikor könnyedén hozzáadhatunk új admin felhasználót FTP hozzáférés ismeretében, de egyéb szerepköröket is rendelhetünk az így hozzáadott felhasználókhoz, ehhez csak a “set_role” után szereplő jogkört kell módosítanunk (például “author”-ra).

Ha tetszik, mutasd meg másoknak is: